Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. NEUVOSTOVALOKUVA/LEHTIKUVA

Heikki A. Ollila: Löytyykö Suomesta kommunismia?

Kirjoittajan mielestä perussuomalaisissa on totalitaarisia piirteitä.

Sosiaalisessa mediassa lyödään näinä aikoina kommunistileimoja melkoisen herkästi erilaisiin ihmisiin. Kovin moni ei sellaiseksi tunnustaudu, tunnetuimpana poikkeuksena vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. En ole varma onko hän oikeassa.

Viimeisellä eduskuntakaudellani 2007-2011 vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä oli noin puolet entisiä(?) SKP:n osapuolijaon aikaisia vähemmistöläisiä (taistolaisia/stalinisteja). Mukana oli myös muutama enemmistöläinen. Voi olla, että tämän päivän vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä kovin monella ei aatehistorian tuntemus kommunismin analysointiin riitä. Moni on toki hakeutunut aikoinaan samaan puolueeseen, jossa nämä aidot kommunistit, laaksot ja tennilät, toimivat.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari paalutti, että kaikki muut paitsi perussuomalaiset ovat kommunisteja. Puolue nosti kuitenkin loukkaantuneen porun, kun sen eduskuntaryhmä sijoitettiin salin oikeaan laitaan. En ymmärtänyt logiikkaa.

* * *

Löytyykö suomalaisesta politiikasta piirteitä ja aatesuuntia, jotka vastaavat kommunismia sellaisena, kuin se on maailmalla ennen ja nyt toteutunut? Valtion kaikkivoipaisuuteen uskomista toki on, mutta en ole havainnut vaadittavan esimerkiksi tuotantovälineiden ottamista valtion haltuun.

Kommunistimaat olivat sulkeutuneita yhteiskuntia. Rajat kiinni -ajattelu oli niissä vallitsevaa todellisuutta. Berliinissä asia varmistettiin muurilla, kuten myös USA:ssa on tehty, mitä Suomessakin jotkut pitävät hyvänä ajatuksena.

Kommunistimaissa oli oma valuutta, jota ei saanut viedä maasta pois eivätkä kansalaiset saaneet vaihtaa itselleen eivätkä käyttää muita valuuttoja. Suomessakin on ainakin yksi puolue, jonka monen edustajan mielestä meillä pitäisi olla oma valuutta.

Erilaisilla vähemmistöillä, etenkin seksuaaliselta suuntautumisellaan muista poikkeavilla oli ja on kommunismissa tukalat oltavat. Varsin kielteistä suhtautumista näihin löytyy kyllä Suomestakin. Meillä on kristillisdemokraatit, totta kai, mutta myös perussuomalaisten kannoissa on usein hyytävää suhtautumista.

Kommunistit ilmiantoivat kansalaisiaan, joita pitivät toisin ajattelijoina. Täällä Suomessa kun ei ole diktatuuria ja sillä valtiollista koneistoa, joka pyrkisi tukahduttamaan toisin ajattelijoita. Suomessa tällaista tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja sitä kutsutaan maalittamiseksi. ”Vääriä” mielipiteitä esittävät nimetään ja valmiina olevat trollijuoksupojat käyvät kimppuun erinäisillä keskustelupalstoilla.

Kommunistimaissa ei monikulttuurisuus ollut arvossaan. Suomessakin sitä erityisesti perussuomalaiset vastustavat.

Useissa kommunistimaissa johtaja oli kannattajiensa kritiikittömästi jumaloima. Suomessa joillakin on Mestari.

Näyttää siis siltä, että perussuomalaisilla on yllättävän paljon yhteistä kommunistien kanssa. Mutta on reilua tuoda esiin myös eroja, otetaan yksi. Kommunistimaissa ei sallittu mielenosoituksia. Perussuomalaisilla ei ole mitään niitä vastaan, jos marssijoina ovat natsit tai muu äärioikeisto.

Heikki A. Ollila

Heikki A. Ollila

Heikki A. Ollila on kunnallisneuvos ja entinen kokoomuksen kansanedustaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt