Notre Damen yliopisto sijaitsee Indianassa Yhdysvalloissa. / Wikimedia Commons.

”Loukkaa alkuperäiskansoja” – maalaukset Kolumbuksesta peitetään

Yliopiston johtajan mukaan tutkimusmatkailija on koettu alkuperäisamerikkalaisia alentavana.

Yhdysvaltalainen Notre Damen yliopisto on päättänyt peittää kampusalueella sijaitsevat Kristoffer Kolumbusta (1451-1506) esittävät seinämaalaukset. Päätös perustuu yliopiston johtaja John Jenkinsin mukaan siihen, että niiden on katsottu loukkaavan Amerikan alkuperäiskansoja.

Jenkinsin mukaan muraalit, jotka on maalattu 1882−1884, tehtiin alun perin yliopiston katolisen väen vuoksi.

− Viime vuosina kuitenkin muraalien on alettu nähdä olevan sokea seurauksille, joita Kolumbuksen matkoilla oli alkuperäisväestöille, ja ne on nähty jopa heitä alentavina, Jenkins sanoi opiskelijoille lähetetyssä tiedotteessan Campus Reformin mukaan.

Hänen mukaansa Kolumbuksen saapuminen ”uuteen maailmaan oli katastrofi” alkuperäisamerikkalaisille.

− Se johti alkuperäiskansojen hyväksikäyttöön, maiden pakkolunastuksiin, elävien kulttuurien tukahduttamiseen, orjuuttamiseen ja uusiin sairauksiin, jotka aiheuttivat miljoonia tappaneita epidemioita.

− Muraalissa keskityttiin Kolumbukseen suosittuun imagoon amerikkalaisena sankarina, joka oli myös maahanmuuttaja ja katolinen. Viesti Notre Damen yhteisölle oli, että maahanmuuttajat ja katoliset voivat olla täysin ja ylpeästi amerikkalaisia.

Muraalit eivät pian enää ole yliopiston opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailijoiden nähtävillä, vaan ne peitetään kankaisilla suojuksilla. Maalausten poistaminen seinästä ei olisi tullut kyseeseen, koska niitä ei haluta tuhota.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt