Verkkouutiset

”Loppuuko rakentaminen rotkoon, kun kasvusta rangaistaan?”

Kestävän kaupungistumisen keino on riittävä rakentaminen, ei estäminen kuten hulluimmat huutavat, ekonomisti muistuttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntomarkkinoiden tärkein trendi ja merkittävin muutosvoima on kaupungistuminen, mutta asumiseen erikoistuneen luottolaitos Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä kaikki ratkaisut eivät kannusta kaupunkeja kasvamaan ja kehittymään.

– Kaavoja kaatuu tuomioistuimissa, Ara-vaatimukset vaikeuttavat tontin luovutuksia ja eturyhmät pitävät huolen omistaan. Sote- ja maakuntamalliin piilotettu myrkkypilleri valuttaa vielä kaupunkien kiinteistöverot valtionosuuksiin. Loppuuko rakentamisen kiitettävä kiihdytys rotkoon, kun kasvusta rankaistaan entistä enemmän, Brotherus kysyy laitoksen tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessa.

Hän arvelee, että Suomen suunta selviää kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Ilman uusia asuntoja kysynnän kasvu kaupungeissa kanavoituu vain korkeampiin hintoihin, mikä ajaa osan asukkaista ulos kaupungista ja pitää pienituloiset poissa.

– Kestävän kaupungistumisen keskeisin keino onkin riittävä rakentaminen ja sen mahdollistaminen, ei sen rajoittaminen tai estäminen, kuten hulluimmat huutavat, Brotherus muistuttaa.

Hänen mukaansa osin onnekkaasti rakentaminen räjähti käyntiin jo nousukauden alussa, ja nyt valmistuu ennätyksellisen paljon kompakteja kaupunkikoteja suurimpiin kasvukeskuksiin.

Hypon katsauksen mukaan nyt siirrytään kohti kaupungistumisen toista aaltoa, jossa kasvukaupunkien määrä kutistuu, kun vain vetovoimaisimmat keskukset menestyvät. Väestö kasvoi viime vuonna seitsemässä suurimmassa kaupungissa kiivaasti, toiset seitsemän kaupunkia pääsivät pienelle plussalle ja seitsemän heikointa kutistui. Viisi vuotta sitten 21 suurimmasta kaupungista vain Kouvola kipuili väestökadon kanssa.

Kasvukaupunkien asuntomarkkinoilla kuluvasta vuodesta tulee Hypon ennusteen mukaan vahvin vuosi finanssikriisin jälkeen. Sen sijaan muuttotappioalueilla hinnat hiipuvat yhä ja myyntiajat tuntuvat pitkiltä.

Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on Hypon mukaan kohonnut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille huolimatta vuonna 2013 voimaantulleesta varainsiirtoveron korotuksesta. Tutkimusten mukaan prosenttiyksikön korotus muuttoverossa vähentää asuntokauppojen määrää 10-20 prosenttia. Muuttovero nielaisee jo useamman kuun palkan.

Hypo varoittaa myös, että huolia ja isoja kysymysmerkkejä kasautuu kaupunkien ja Suomen tulevaisuuteen. Kasvukaupunkien kaavavarannot ehtyvät ja tontin luovutukset viivästyvät, ja rahoitus tiukkenee. Lisäksi sote- ja maakuntamallin myötä kaupunkien kasvulta uhataan viedä viimeisetkin kannustimet.

Lue myös:

Varoitus velallisille: Korkokäänne edessä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)