Verkkouutiset

Yritysten lopettamispäätökset ovat olleet korona-aikana kasvussa. LEHTIKUVA/JUSSI HELTTUNEN

Lopettaneiden yritysten määrä kasvuun viime vuonna

Yli puolet lopettaneista oli pienyrityksiä ja henkilöyhtiöitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näiden yritysten liiketoiminnan hidastuminen tai lakkaaminen näkyy myös perintämäärien voimakkaasta vähentymisestä koronapandemian aikana, kertoo Intrum.

Suomen Pankin arvion mukaan yritysten rahoitusasema on vahvistunut ja voitot ovat kasvaneet pandemian aikana. Myös konkurssien määrä on pysynyt aiempaa ennakoitua alhaisempana.

Tukien ja muiden helpotusten sekä yritysten tekemien sopeuttamistoimien yhteisvaikutus näyttää toistaiseksi riittäneen kannattelemaan yrityksiä kriisin yli.

Yritysten lopettamispäätökset ovat kuitenkin olleet Intrumin myyntijohtaja Juha Iskalan mukaan korona-aikana kasvussa ja muutos koskee erityisesti pienyrityksiä; vuoden 2020 jälkipuolella yli puolet lopettaneista yrityksistä oli yhtiömuodoltaan luonnollisia henkilöitä.

Sama trendi näkyy perintään lähetettävissä laskuissa, joiden määrät tippuivat vuodessa eniten henkilöyhtiöillä, jopa viidenneksen. Määrät ovat pysyneet tavanomaista matalammalla tasolla myös vuonna 2021. Suurin pudotus on tapahtunut kuljetusalan ja teollisuuden pienyrityksillä.

– Perintädatan peilaaminen tilastoihin ja Suomen Pankin laskelmiin osoittaa, että pandemia kohtelee yrityksiä hyvin eri tavalla. Yleisellä tasolla perintätapausten määrät ovat laskeneet, mutta tarkempi vertailu osoittaa vaikutuksen olevan yritysten kesken hyvin erilainen. Rajoitustoimet ovat vaikuttaneet voimakkaimmin pieniin yrityksiin ja erityisesti henkilöyhtiöihin, joiden joukossa on paljon yksityisyrittäjiä, Iskala kertoo.

– Nämä yritykset ovat olleet herkempiä keskeyttämään tai lopettamaan liiketoimintansa epävarmassa tilanteessa. Piristymistä on onneksi jo nähtävissä joillain nopeasti reagoivilla toimialoilla kuten kuljetuksessa. Myös rokotukset tuovat tilanteeseen valoa, hän jatkaa.

Tiedot selviävät Tilastokeskuksen lopettaneiden yritysten tilastoista sekä Intrumin perintäaineistosta, joka kattaa noin 20[nbsp]000 suomalaista yritystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)