Venäjän ulkomaantiedustelu toimii yhä aktiivisemmin länsimaissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mladen Antonov

Lontoo vilisee agentteja: Näin Venäjä vakoilee Britanniassa

Presidentti Vladimir Putinin valtakaudella ulkomaantiedustelun resursseja on lisätty entisestään.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Lontoossa on enemmän venäläisagentteja kuin kylmän sodan huippuvuosina.

Agenteilla on monia tehtäviä, kuten verkostoituminen brittipoliitikkojen kanssa. Kremliä kiinnostaa erityisesti maassa asuvien venäläisten seuraaminen.

Monet heistä ovat rikastuneet maan kiinteistö- ja pankkimarkkinoilla. Osa on edelleen uskollisia presidentti Vladimir Putinille, osa vastustaa häntä avoimesti.

– Asialle ei voi juuri mitään. He ovat edelleen kannoillasi, vaikka pakenisit Moskovasta Lontooseen, Vladimir Ashurkov sanoo New York Timesille.

Venäjän oppositiossa toiminut Ashurkov pakeni Lontooseen vuonna 2014.

– Tiedän että tiedustelupalvelu voi tehdä salamurhia kaikkialla maailmassa, jos Moskova näin päättää. Mutta sitä ei voi ajatella jatkuvasti, Ashurkov toteaa.

Entisen kaksoisagentti Sergei Skripalin murhayritys hermokaasulla on luonut Britannian hallitukselle painetta vastata voimakkaammin vakoilutoimintaan.

Kylmän sodan aikana Britannian tiedustelupalvelulla oli kattavat resurssit neuvostoagenttien jäljittämiseksi. 2000-luvulla resursseja on suunnattu pääasiassa terrori-iskujen torjumiseen.

– Neuvostoliiton agentit eivät voineet liikkua huomaamatta ympäri maata. Heidän oli toimittava lähinnä Lontoon ulkopuolella. Nyt he voivat tehdä mitä tahtovat, sillä meillä ei ole tarpeeksi henkilöstöä agenttien seuraamiseksi, Britannian tiedustelupalvelusta eläköitynyt John Bayliss sanoo.

Putin työskenteli kylmän sodan aikana KGB-agenttina Itä-Saksan Dresdenissä. Hänen valtakaudellaan Venäjän vakoiluverkostoja on laajennettu merkittävästi. Ulkomaantiedustelun arvioidaan olevan jopa aktiivisempaa kuin Neuvostoliiton aikana.

– Venäjä on geopoliittisessa kilpailuasemassa länsimaiden kanssa. Näissä olosuhteissa vakoojat ovat suhteellisen halpa ja tehokas työkalu, tutkija Mark Galeotti sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt