Oikeuskansleri Tuomas Pöysti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

LM: Valtion maskikaupoista ainakin kolme kantelua

Laillisuusvalvonta ei poista vastuuministeriöiden ja Huoltovarmuuskeskuksen johdon vastuuta.

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavarustehankinnoista on tehty ainakin kolme kantelua, kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Lännen Medialle.

Kantelut koskevat Huoltovarmuuskeskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön menettelyä asiassa. Kantelut ovat tulleet kiirastorstain aikana. Oikeuskansleri arvioi Lännen Medialle, että kanteluita voi pääsiäisen pyhien aikana tulla enemmänkin.

HVK:n osalta kantelut koskevat muun muassa sitä, ettei keskus ole vastannut tiedotusvälineiden tiedusteluun vaan vedonnut salassapitoa koskevaan viranomaismääräykseen.

Suomeen saapui tiistaina Kiinasta kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja yli 200 000 hengityssuojainta, jotka eivät täyttäneet sairaalakäytön kriteerejä. Lisäksi HVK oli jo ehtinyt maksaa Onni Sarmasteen suomalaisen yhtiön tilille viisi miljoonaa euroa sopimuksen täyttymisestä. Sopimus tehtiin myös Tiina Jylhän Virossa toimivan yhtiön kanssa.

Pöysti korostaa Lännen Median haastattelussa, että laillisuusvalvonta ei poista ohjausministeriöiden eikä HVK:n johdon sekä hallituksen vastuuta selvittää ilmitulleita epäselvyyksiä. Valvonta- ja ohjausvastuuta ei poista edes se, että ihmisillä on mahdollisuus tehdä valtionhallintoon kuuluvien laitosten ja virastojen toiminnasta kanteluita. Huoltovarmuuskeskuksen valvonta- ja ohjausvastuu kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Ylimpien laillisuusvalvojien tutkiminen ei poista toiminnan ohjauksesta vastaavien ministeriöiden eikä keskuksen johdon velvollisuutta huolehtia siitä, että Huoltovarmuuskeskusta johdetaan asianmukaisesti, Pöysti sanoo Lännen Medialle.

 Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on vaatinut selvitystä HVK:n toiminnasta välittömästi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt