Uudet rajoitukset astuvat keskiviikkona voimaan ulkorajoilla. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

LM: Ulkorajoilla voimaan kevään rajoitukset

Maahantuloa aletaan rajoittamaan keskiviikosta alkaen.

Suomen ulkorajoilla palataan keskivikkona kevään kaltaisiin tiukkoihin maahantulorajoituksiin, uutisoi Lännen Media.

Rajavartiolaitoksen ylitarkastajan Max Janzonin mukaan uudet rajoitukset muistuttavat pitkälti viime kevään toimia, jolloin vain välttämätön liikenne sallittiin. Uusien rajoitusten mukaan maahantulo on sallittu vain henkilöille, joiden työ on yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta välttämätöntä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että oikeus käydä rajan toisella puolella esimerkiksi kaupassa poistuu. Tähän asti rajayhteisöön kuuluminen on ollut riittävä peruste rajan ylittämiselle.

Rajoitukset kohdistuvat pääasiassa ruotsalaisiin, sillä Suomen kansalaisella on edelleen oikeus käydä Ruotsin puolella ja palata Suomeen. Työmatkaliikenne tulee jatkumaan Ruotsin puolella työskenteleville Suomen kansalaisille siis entiseen malliin.

– Suomen kansalaisella on perustuslaillinen oikeus lähteä maasta ja saapua maahan. Informoimme matkustussuosituksista ja terveysturvallisuustoimista eli karanteeneista ja testeistä, Janzon tiivistää.

Janzon huomauttaa, että uudet rajoitukset eivät sinällään merkitse rajavalvonnan palauttamista, sillä rajavalvonta palautettiin jo viime vuoden maaliskuusta lähtien. Ainoastaan maahantulon rajoitukset muuttuvat.

– Mitään suurempaa vaikutusta rajavartijoiden työhön ei nyt uusista rajoituksista aiheudu. Otamme ne huomioon, ja lauantaina olemme jo ohjeistaneet hallintoyksiköitä muuttuneista rajoituksista, Janzon kertoo.

Rajavartiolaitoksen toimintaan uudet rajoitukset eivät juurikaan vaikuta. Rajaliikenteen vähenemisen ja eläkkeellä olevien rajavartioiden töihin kutsumisen ansiosta henkilökunnasta ei Janzonin mukaan ole myöskään pulaa.

Yhteensä rajaliikenteen arvioidaan vähenevän jopa 75 prosenttia. Pohjoisessa Ruotsin vastaisella rajalla luvun odotetaan olevan pienempi, mutta sielläkin matkustusmäärien odotetaan putoavan puolella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt