Verkkouutiset

LM: Turvapaikan myöntämisessä voi painottaa sukupuolta

Sukupuolen ottaminen automaattiseksi valintaperusteeksi rikkoisi lakeja ja sopimuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tästä huolimatta Suomi voisi painottaa valinnassa tyttöjä niin sanotuilla pehmeillä keinoilla.

– Käytännöt eivät saa olla syrjiviä, mistä seuraa, että valinnat on tehtävä haavoittuvaa asemaa koskevien kriteerien pohjalta, sanoo kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin Lännen Medialle.

Asia voitaisiin silti käytännössä huomioida. Kärjistettynä kyse on siitä, kuinka merkittäväksi haavoittuvuutta lisääväksi tekijäksi sukupuoli arvioidaan.

– Kun linjaus ja valintaprosessi painottavat yksilön hädänalaista tai haavoittuvaa asemaa ja sen arviointia yhteismitallisten kriteerien mukaan, on mahdollista pehmeästi – siis ei-kategorisesti – priorisoida tyttölapsia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi viime viikolla Ylelle, että Suomen tulisi keskittyä ottamaan vastaan suurimmissa vaikeuksissa olevia turvapaikanhakijoita. Heitä ovat Niinistön mukaan pienimmät lapset ja erityisesti tytöt, joiden hän sanoo olevan ”lähtökohtaisesti” poikia heikommassa asemassa.

Valtioneuvosto vahvisti torstaina päätöksen, jonka mukaan Suomi ottaa 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa Kreikan pakolaisleireillä olevia syyrialaisia ja afganistanilaisia. Suomeen tuodaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia, kuten lapsia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei kommentoinut asiaa Lännen Medialle.

Scheinin sanoo, että Suomen on hyvä painottaa ihmisoikeuspolitiikassaan ja siksi myös pakolaispolitiikassaan tyttöjen oikeuksia. Perustuslain kuudes pykälä ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset kieltävät kuitenkin poikien sulkemisen kategorisesti valinnan ulkopuolelle.

– Kunhan tämä pidetään mielessä, ei ole ongelmaa erityisesti viestittää, että Suomi haluaa auttaa tyttölapsia uuden elämän alkuun, professori sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)