LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

LM: Supo varoittaa yhtiöiden Kiina-kytköksistä

Supo ei ota kantaa Huawein tekniikan käyttöön.

Myös Suomen on oltava tarkkana runkoverkon laitetoimittajia valittaessa, kehottaa Suojelupoliisi. Asiasta uutisoi Lännen Media.

– On ongelmallista, jos laitetoimittajalla on vahvempi side Suomen intressiä vastaan toimivaan tahoon kuin suomalaiseen asiakkaaseensa, Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen sanoo.

Etenkin kiinalaisen teknologiajätti Huawein ja Kiinan valtion väliset sidokset ovat puhuttaneet jo pitkään. Yhdysvallat on kehottanut liittolaisia rajaamaan Huawein tekniikan pois 5g-verkkoja rakennettaessa, ja viimeksi Ruotsi ilmoitti estävänsä kiinalaisyhtiön teknologian käytön 5g-verkoissa. Kiina on uhannut Ruotsia vastatoimilla.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan Suomessa ei ole tarvetta vastaavanlaiselle kiellolle.

Supo ei ota kantaa Huawein käyttämiseen liittyviin mahdollisiin riskeihin. Vaikka kiinalaiset yhtiöt eivät lähtökohtaisesti ole epäilyttäviä, on suurilla yhtiöillä usein läheiset välit maan valtakoneistoon. Kiinalaisyhtiöiden on lain mukaan myös autettava Kiinan tiedustelua.

– Yhteistyötä kiinalaisten yritysten kanssa on syytä harkita myös tästä näkökulmasta, Lehtonen sanoo.

– 5g yhteiskunnan keskeisenä infrastruktuurina tarjoaa väylän, jonka kautta suomalaiseen tietoon tai suomalaisen yhteiskunnan toimintaan voidaan vaikuttaa tavalla, jota ei aiemmin ole nähty, Suposta linjataan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt