X
SULJE MAINOS
Turvapaikanhakijoita Lampedusan saarella Italiassa. LEHTIKUVA/AFP Alberto Pizzoli

LM: Suomelle pyyntöjä EU:sta vastaanottaa pakolaisia

Suomi ja muut EU-maat ovat saaneet viime vuosina useita pyyntöjä ottaa turvapaikanhakijoita vastaan sisäisinä siirtoina.

Johtava asiantuntija Kukka Krüger kertoo Lännen Medialle, että viimeisin asiaa koskeva pyyntö tuli komissiolta viime viikolla.

– Yksittäisiä pyyntöjä on tullut säännöllisen epäsäännöllisesti. Ne ovat liittyneet etsintä- ja pelastusoperaatioiden jälkeisiin tilanteisiin, joissa rantautuneet ovat hakeneet kansainvälistä suojelua. Pyyntöjä esitetään myös muille EU-maille, Krüger toteaa.

Hallitus päätti viime vuonna, että Suomi ottaa vastaan 175 erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa yliasutetuilta leireiltä Kreikasta, Maltalta, Italiasta ja Kyprokselta. Vastaanotettavat ovat erityisesti ilman huoltajia olevia alaikäisiä.

Krüger arvioi Lännen Medialle, että pyynnöt lisääntyvät kesän aikana, kun Välimeren ylitysten määrä kasvaa suotuisien keliolosuhteiden vuoksi.

Mahdolliset päätökset uusista siirroista edellyttävät hallituksen päätöstä.

Sisäisissä siirroissa on kyse henkilöistä, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa jostain EU-maasta. Heitä ei lasketa niin sanotuiksi kiintiöpakolaisiksi, jotka valitaan YK:n pakolaisjärjestön ylläpitämiltä leireiltä EU:n ulkopuolelta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt