Tukholmaan lähtevä risteilijä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

LM: Ruotsalaisten tuloa Suomeen ei voida estää

Professoreiden mukaan käännytys ei voi perustua kansalaisuuteen.

Oikeusoppineiden mukaan ruotsalaisten tuloa Suomeen ei voida estää, kun rajat jälleen avataan vapaa-ajan matkustajille. Käännytys ei voi perustua kansalaisuuteen, kertoo Lännen Media Turun Sanomissa julkaistussa jutussa.

– Suomen kansallinen laki on jäänyt pahasti aukolliseksi tässä asiassa. Se osin selittää, miksi rajavartiolaitos nyt mielestäni toimii laittomasti, kun se tivaa ruotsalaisilta välttämätöntä syytä matkalle ja niin sanotulla kokonaisharkinnalla katsoo voivansa evätä maahanpääsyn, kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin toteaa.

Kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbersin mukaan ruotsalaisia ei luultavasti voida kohdella rajoilla eri tavoin kuin esimerkiksi norjalaisia ja tanskalaisia.

– EU:n lainsäädännössä kielletään tiukasti kansallisuuteen perustuva syrjintä, ja minun mielestäni sama pätee pohjoismaisiin yhteistyöjärjestelmiin. Poikkeuksia voidaan yleensä tehdä kansanterveydellisistä syistä, mutta ne on todennäköisesti tehtävä yksilöllisesti: raja voidaan sulkea tietyiltä ruotsalaisilta – esimerkiksi koronaviruksen sairastuttamilta – muttei kaikilta ruotsalaisilta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt