Rahankeräyslain muutoksen jälkeen keräyslupia on myönnetty muillekin kuin yhdistyksille ja yleishyödyllisille toimijoille. LEHTIKUVA/TROND H. TROSDAHL

LM: Pienistä rahakeräyksistä tullut suosittua

Uusia pienkeräyksiä on käytetty ahkerasti rahalahjoitusten keräämiseen.

Aiemmista rahankeräyksistä poiketen pienkeräykseen ei tarvitse hakea lupaa, vaan sen voi käynnistää kirjallisen ilmoituksen perusteella.

Marraskuun kolmanteen viikkoon mennessä pienkeräyksen käynnistämisestä oli jätetty 630 ilmoitusta, kerrotaan Poliisihallituksen arpajaishallinnosta Lännen Medialle.

Lakiuudistus sallii varojenkeruun pienkeräyksillä esimerkiksi yhdistysten lisäksi kolmen yksityishenkilön muodostamille ryhmille. Yksityishenkilöt ovat rahankerääjinä ainakin noin kolmanneksessa pienkeräyksistä.

Yksityishenkilöt ovat käynnistäneet pienkeräyksiä esimerkiksi hautajaiskulujen kattamiseen, muotokuvan maalaamiseen ja perheiden tukemiseen.

Arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio arvioi Lännen Medialle, että vilkasta rahankeruuta selittää lakimuutoksen lisäksi koronaepidemia, joka on ajanut monet kolmannen sektorin toimijat talousahdinkoon.

Maaliskuussa voimaan astuneessa rahankeräyslain mukaan aiemmin määräaikaisena myönnetyt rahankeräysluvat annetaan jatkossa toistaiseksi voimassa olevana. Samalla sallittiin kertaluontoiset pienkeräykset, joilla saa kerätä enintään 10 000 euroa kolmen kuukauden aikana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt