Verkkouutiset

Kuusi suomalaista F/A-18C Hornet -hävittäjää, kaksi USA:n F-15C Eagle -hävittäjää, kaksi saksalaista Eurofighter Typhoon -hävittäjää ja USA:n KC-135R Stratotanker -tankkauskone ilmataisteluharjoittelussa Suomen ilmatilassa 17. maaliskuuta 2021. LEHTIKUVA

LM: Näin etenee hävittäjähankinnan loppusuora

Ilmavoimien hävittäjäksi tulee Eurofighter, Rafale, Gripen, F-35 tai Super Hornet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden hävittäjän hankintaesityksen valmistelu on edennyt Puolustusvoimissa ja puolustushallinnossa loppusuoralle. Puolustusministeriön kautta hankinta menee valtioneuvoston ratkaistavaksi ennen joulua, kirjottaa Lännen Media.

– Päätös on odotettavissa ennen joulua. Me mahdollistamme sen. Evaluointityöt ovat loppusuoralla, sanoo puolustushallinnon strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen Lännen Medialle.

Purasen mukaan Puolustusvoimien logistiikkalaitos valmistelee hankintaesityksen pääesikuntaan. Sieltä hankintaesitys menee puolustusministeriöön, jossa puolustusministeri esittää valintaa valtioneuvostolle. Lopullisen päätöksen valinnasta tekee valtioneuvosto.

Eduskunnalla ei enää ole erityistä päätösvaltaa, sillä se on jo myöntänyt rahat hankintaan.

– Esitys alkaa valmistua. Töitä tehdään vielä kovasti. Kaiken pitää olla laadukasta, että se täyttää valtioneuvoston ja myös oikeuskanslerin vaatimukset, Puranen sanoo.

Vaikka hävittäjähankkeessa on arvioitu millintarkasti useita osa-alueita, ratkaisevinta valinnassa on sotilaallinen suorituskyky.

Hävittäjäjärjestelmän pitää kuitenkin läpäistä ensin itsenäisen huoltovarmuuden, hankintahinnan ja elinkaarikustannusten sekä teollisen yhteistyön vaatimukset, jotta sen suorituskykyarviointi voidaan huomioida.

Suorituskykyarviointi selvittää sotapelien avulla, mikä tarjotuista hävittäjäjärjestelmistä pärjää parhaiten vastustajaa vastaan. Pohjana ovat hävittäjien todennetut ominaisuudet Suomen talvesta 2020. Lisäksi suorituskykyarviointiin kuuluu hävittäjäjärjestelmän kehityspotentiaalin arviointi, sillä hävittäjiä on tarkoitus käyttää vuoteen 2060 asti.

Tämä tarkoittaa sitä, että pääpaino on todennetussa suorituskyvyssä, mutta esimerkiksi heikko kehityspotentiaali voi heikentää asemia. Kehityspotentiaaliin eivät vaikuta pelkät hävittäjävalmistajan lupailut päivityksistä, vaan pelkät koneen fyysiset ominaisuudet asettavat rajoitteita esimerkiksi mukaan mahtuvalle uudelle aseistukselle ja teknologialle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)