X
SULJE MAINOS
Tullin takavarikoimia ekstaasitabletteja. LEHTIKUVA/TULLI

LM: Myös Tulli tuskailee rahoistaan – ”Rajalla vähimmillään yksi henkilö”

Tulli on pääjohtajan mukaan jäänyt kansallisessa rahanjaossa pysyvästi katveeseen.

Puutteet teknologiassa ja jo käytössä olevan tekniikan vanhentuminen uhkaavat rapauttaa Suomeen tulevien tavaravirtojen valvonnan. Näin sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen Lännen Medialle.

Tulli on jäämässä muun muassa ilman hakemaansa noin 20 miljoonan euron tukea EU:n elpymisvälineen kautta Suomeen ohjautuvasta potista. Rahaa olisi Mäkisen mukaan käytetty teknologiaan, jota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi verkkorikollisuuden tutkinnassa, hahmontunnistuksessa, biometriikassa ja poikkeavuuksien tunnistamisessa.

– Nykyinen kyvykkyytemme näissä asioissa on kaukana vaadittavasta tasosta. Haitallisten aineiden maahantuonnin ja siihen liittyvän rikollisuuden paljastaminen, todisteiden hankkiminen elektronisesti, verkkosalausten purkaminen, hahmontunnistus, laboratorionäytteiden analysointi ja konttien kuvaaminen maksavat, Mäkinen toteaa LM:lle.

Valvonnan toteutumista uhkaavaa vajetta on myös henkilöresursseissa etenkin syrjäisillä raja-asemilla Norjan ja Ruotsin rajoilla.

– Vuorossa on yleensä vain yksi henkilö kerrallaan, joten valvonnan edellytykset ovat aivan olemattomat. Ei yksi ihminen pysty tekemään vaadittavia tarkastuksia eikä tarvittavaa laitteistoakaan ole, Mäkinen sanoo.

Venäjän vastaisella rajalla, kuten Sallassa ja Raja-Joosepissa, operoi myös Rajavartiolaitos.

– Rajojen yli ei tule vain huumeita ja aseita, vaan myös arkiseen elämään liittyviä haitallisia tuotteita, kuten allergisoivia tai ympäristöä pilaavia aineita, Mäkinen muistuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt