Suomessa maskien käyttöä arjessa ei suositella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Lisää tukea maskeille: Korona saattaa levitä syljestä puhuessa

Amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin koronaviruksen leviämistä puhuessa.

Puhuessa ilmaan vapautuvat pienet sylkipisarat saattavat amerikkalaistutkimuksen perusteella levittää koronavirusta. Tutkimus löytyy tämän linkin takaa. Tutkijat selvittivät, millä tavalla sylkipisarat lentävät ulos suusta puhuessa lyhyitäkin lauseita, kuten ”stay healthy” (suom. pysy terveenä). Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu tai julkaistu ja kyse on ennakkotuloksista.

Asiasta tässä uutisoivan The Guardianin mukaan tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että löydökset ovat jälleen yksi syy suositella maskien käyttöä.

– Jos puhumisen ja suun nesteen virusannoksen todetaan olevan merkittävä tapa SARS-CoV-2:n leviämiselle, millainen tahansa kankainen suusuojus kaikille julkisilla paikoilla sekä sosiaalisen eristyksen tiukka noudattaminen ja käsienpesu voivat alentaa merkittävästi taudin leviämisastetta ja hillitä pandemiaa, kunnes rokote tulee saataville, tutkijat toteavat.

Tutkimuksessa ei analysoitu leviävätkö koronaviruspartikkelit havaituissa sylkipisaroissa. Pisarat olivat kuitenkin riittävän suuria kantaakseen useita taudinaiheuttajia kuten erilaisia influenssaviruksia tai tuhkarokkoa.

– Kostea kotitekoinen kankainen kasvonsuojus vähensä dramaattisesti pisaroiden eritystä, eikä yksikään puhutuista sanoista aiheuttanut havaittavaa pisaramäärää, tutkimuksessa todetaan.

Maskeista on käyty runsaasti keskustelua ympäri maailmaa. Jotkut maat ovat tehneet niiden käytöstä enemmän tai vähemmän pakollista ja jakaneet kansalle ohjeita ja kehotuksia kotitekoisten suojien valmistamiseen.

Suomessa maskien käyttöä arjessa ei suositella ja korkeimman tehokkuusluokan suojat on varattu ammattilaisten käyttöön. Myöskään itse tehtyjä suojuksia tai huivin käyttöä ei suositella varauksetta, koska niiden pitäminen voi johtaa siihen, että kasvoja tulee kosketeltua normaalia enemmän. Tavallinen kangas ei myöskään estä viruksia tai bakteereita pääsemästä läpi. Niiden määrää itse tehty suojus voi kuitenkin vähentää. Kasvojen peittäminen voi myös torjua sitä, ettei tautia levitä pisaratartuntana eteenpäin.

LUE MYÖS:

Täällä maskit ovat pakollisia – näin sanoo Suomi

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt