Muistomerkki turmapaikalla Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Lintu tulee kohti” – Nämä sanat sinetöivät MH17-lennon kohtalon Ukrainassa

Paljastukset valottavat matkustajakoneen alas ampumiseen johtaneita tapahtumia.

Itsenäinen Bellingcat-tutkijaryhmä on selvittänyt Ukrainan lentoturman aikana kaapatussa viestiliikenteessä peitenimellä esiintyvien separatistitaistelijoiden ja -komentajien henkilöllisyyksiä. Turman virallista kansainvälistä rikostutkintaa suorittavan Hollannin viranomaisten johtaman JIT-tutkijaryhmän mukaan neljä Bellingcatinkin nauhoilta tunnistamaa henkilöä saa rikossyytteet matkustajakoneen alas ampumisesta. Heistä kolme on entisiä Venäjän asevoimien korkeita upseereja. Verkkouutiset kertoo heistä ja aiemmista lentoturman paljastuksista tässä jutussa.

Bellingcatin kattava tutkimusraportti valottaa turmaan liittyneiden henkilöiden lisäksi myös koneen alas ampumiseen johtaneita viimeisiä hetkiä. Ääninauhojen perusteella eräs keskustelu todennäköisesti lopulta sinetöi matkustajakoneen kohtalon.

Nauhalla puhuvat Bellingcatin mukaan Bezler-ryhmänä tunnettua Horlivkan alueella operoinutta separatistiosastoa johtanut venäläinen Igor Bezler ja hänen alaisensa, separatistipäällikkö Valeri Stelmah. Ukrainan tiedustelun mukaan Bezler on entinen Venäjän sotilastiedustelun everstiluutnantti. Ukrainalaisten mukaan Venäjän GRU värväsi hänet takaisin palvelukseen Ukrainaan. Valeri Stelmah on tiettävästi entinen neuvostoarmeijan upseeri ja Afganistanin sodan veteraani. Hän on kertonut sotineensa myös Tshetsheniassa ja Jugoslaviassa. Se viittaisi siihen, että miehellä on myös Venäjän kansalaisuus.

Alempana aukikirjoitettu keskustelu käytiin heinäkuun 17. päivänä 2014 vain minuutteja ennen kuin matkustajakoneen pudottanut Buk-ohjus laukaistiin. Siinä Dzeržinskin alueelle paikallistettu ”Naemnik”-koodinimeä käyttävä Stelmah kertoo mitä todennäköisimmin Horlivkan tukikohdassaan olleelle Bezlerille lentokonehavainnosta eli ”lintusesta”.

Stelmah: Nikolajevits… (Igor Bezlerin toinen nimi)

Bezler: Kyllä, Naemnik.

Stelmah: Lintumies (sotkee sanoja)… Lintunen lentää sinua kohti.

Bezler: Lentääkö lintunen meitä kohti?

Stelmah: Kyllä… toistaiseksi (vain) yksi…

Bezler: Tiedustelu (-lentokone) vai iso?

Stelmah: En näe pilvien lävitse… (se lentää) liian korkealla…

Bezler: Ymmärrän…asia selvä…raportoi ylöspäin.

Bellingcatin mukaan Valeri Stelmah kuuluu keskustelun perusteella ensimmäisenä MH17-lennon huomanneeseen yksikköön. Separatistit vaikuttavat uskoneen, että kyseessä oli ukrainalainen sotilaskone. Seuraava puhelunauha avaa tilannetta enemmän.

Heinäkuun 17. päivän illalla 2014 julkaistu toinen nauha on Ukrainan tiedustelun mukaan äänitetty noin 20 minuuttia lentoturman jälkeen. Siinä Igor Bezler raportoi tapahtumista venäläiseen puhelinnumeroon. Toisessa päässä oleva henkilö on Ukrainan tiedustelun mukaan Vasili Geranin -niminen Venäjän GRU:n agentti. Bellingcat ei ole kyennyt varmistamaan miehen henkilöllisyyttä.

Bezler: Lentokone ammuttiin juuri alas. Minyor-yksikkö. Se putosi Jenakiven jälkeen. Meni nyt…

Geranin: Pilotit? Missä pilotit ovat?

Bezler: Lähtivät etsimään ja kuvaamaan pudotettua konetta. (Siitä) nousee savua.

Geranin: Kuinka monta minuuttia sitten?

Bezler: Noin 30 minuuttia sitten.

”Viesti ylöspäin”

Valeri Stelmahin roolia matkustajakoneen pudottamisessa pidetään merkittävänä. Hän vaikuttaa olleen ensimmäinen upseeri, joka nosti MH17-lennon esiin mahdollisena Ukrainan ilmavoimien koneena.

Raportin mukaan ei ole tietoa siitä, kenelle Stelmah välitti viestin sen jälkeen, kun Igor Bezler antoi määräyksen raportoida konehavainto ”ylöspäin”. Tämä kuitenkin viittaisi Bellingcatin mukaan siihen, että tieto meni seuraavaksi jollekin korkealle Donetskin sotilastiedustelun päättäjälle, kuten esimerkiksi sen johtajalle, entiselle Venäjän GRU:n everstille Sergei Dubinskille, tai toiselle entiselle venäläisupseerille, Donetskin ”puolustusministeri” Igor Girkinille (alias Strelkov). Bellingcat pitää mahdollisena, että Stelmah saattoi kertoa havainnosta myös Venäjän asevoimien tai tiedustelun palveluksessa olevalle henkilölle.

– Ellei jokin toinen yksikkö huomannut ja tunnistanut MH17-lentoa jollain tavalla uudestaan virheellisesti, on Stelmahin viestin täytynyt olla se, joka lopulta välittyi Bukin miehistölle tavalla tai toisella, raportissa todetaan.

Kuka veti liipaisimesta?

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Uhreista 196 oli hollantilaisia. Kansainvälisen rikostutkinnan keräämän todistusaineiston mukaan Venäjän Kurskin 53. ilmatorjuntaprikaatin Buk-ohjusjärjestelmä ampui koneen pudottaneen ohjuksen separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen läheltä Itä-Ukrainasta. Tämän jälkeen ohjusjärjestelmä vietiin nopeasti rajan yli takaisin Venäjälle.

Tutkinnan lopputulokset vahvistuivat entisestään kesäkuun alussa, kun venäläinen Novaja Gazeta julkaisi useita Venäjän asevoimien virallisia asiakirjoja. Muun muassa joukkojen huoltoon ja siirtoihin liittyvissä papereissa sovitaan 53. ilmatorjuntaprikaatin kaluston saattamisesta ja kuljettamisesta matkalla Ukrainan rajan lähelle.

Asiakirjojen perusteella perusteella 170 Millerovoon Ukrainan rajan lähelle sijoitettua Venäjän ilmapuolustusjoukkojen sotilasta poistui ”taistelutehtäviin” vain päiviä ennen lentoturmaa. Heidän joukossaan oli myös 53. prikaatin komentaja Sergei Mutshkajev. Joukot pyysivät kirjanpidon perusteella kenttämuonat viideksi päiväksi kaksi päivää ennen koneen alas ampumista.

Verkkouutiset kertoi asiasta ensimmäisenä tässä.

Hollantilaistutkijat ovat aiemmin kertoneet, että heillä on hallussaan lista paristakymmenestä Venäjän 53. ilmatorjuntaprikaatin sotilaasta, jotka voivat muodostaa ”laajan epäiltyjen joukon”. Tutkijat kertoivat syksyllä 2016, että sotilaiden henkilöllisyydet tullaan julkistamaan vasta myöhemmin osana varsinaisia syyteasiakirjoja.

Bellingcatin raportti pitää epätodennäköisenä että Igor Bezlerin nauhalla mainitsema Minyor-separatistiyksikkö olisi käyttänyt Buk-ohjusjärjestelmää heinäkuun 17. päivänä.

– Sen sijaan kaikki saatavilla oleva todistusaineisto viittaa siihen, että ohjusjärjestelmää käyttivät asianmukaisesti koulutetut Venäjän asevoimien upseerit ja/tai sotilaat, raportissa todetaan.

Epäilysten todetaan kohdistuvan erityisesti Kurskin 53. ilmatorjuntaprikaatin toiseen pataljoonaan, jonka tiedetään kuljettaneen Bukin Venäjältä Ukrainan rajalle. Tätä tukee myös eräs kaapattu puhelu. Siinä tuntematon ”Buryat”-koodinimeä käyttävä taistelija kertoo Sergei Dubinskille, että ohjusjärjestelmä on ylittänyt Venäjän ja Ukrainan rajan omin voimin ja saapunut Donetskiin miehistön kanssa. Bezlerin maininta separatistiyksiköstä saattaa viitata esimerkiksi siihen, että yksikkö oli mukana matkustajakoneen tunnistamisessa kohteeksi.

Hollannin viranomaiset kertoivat keskiviikkona asettavansa Igor Girkinin, Sergei Dubinskin, Oleg Pulatovin ja Leonid Hartshenkon murhasyytteeseen lentoturmasta. Heistä kolme ensimmäistä ovat entisiä Venäjän asevoimien tai tiedustelun korkeita upseereja. Verkkouutiset kertoo heistä ja heidän taustoistaan enemmän ensimmäisessä alta löytyvässä jutussa.

LUE MYÖS:

Heidän syytetään ampuneen alas matkustajakoneen Ukrainassa

Venäjän ilmapuolustus ”taistelutehtävään” Ukrainan rajalla juuri ennen MH17-turmaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt