Liikuntajärjestöille avustuksia yli 40 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) myönsi kuluvan vuoden valtionavustukset liikuntajärjestöille.

Toimintaa tuetaan veikkausvoittovaroista yhteensä 40 259 000 eurolla. Avustusta sai 125 järjestöä.

Lajiliitoista suurimmat avustukset saivat Palloliitto, (2,025 miljoonaa euroa), Suomen Voimisteluliitto (1,69 miljoonaa euroa), Suomen Jääkiekkoliitto (1,480 miljoonaa euroa), Suomen Urheiluliitto (1,035 miljoonaa euroa), Suomen Hiihtoliitto (1,070 miljoonaa euroa), Suomen Salibandyliitto (miljoona euroa) ja Suomen Lentopalloliitto (960 000 euroa).

– Suomessa organisoidun liikunnan ja urheilun piirissä harrastaa lähes 1,1 miljoonaa suomalaista, joista alle 18-vuotiaita on lähes 700 000. Urheilu on kiistämättä Suomen suurinta kansalaistoimintaa. Toiminnassa vapaaehtoisohjaajina toimii kymmeniä tuhansia äitejä ja isiä. Liikuntajärjestöt ovat avainasemassa toteuttamassa hallituksen kärkihanketta, kun jokaisen koululaisen päivään tuodaan tunti liikuntaa, Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Avustusvalmistelu on tehty uuden liikuntalain pohjalta. Uutena valtionavustuksen määrän harkintaperusteena on Suomea sitovien kansainvälisten säännösten noudattaminen.

Lain mukaan valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon liikuntaa edistävän järjestön toiminnan laatu ja laajuus, toiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus, miten järjestö toteuttaa lain tavoitteita sekä noudattaa liikunnan ja urheilun eettisiä periaatteita.

Koska pienissä ja keskisuurissa lajeissa henkilöstökulut muodostavat suuren osan menoista, ministeriö kannustaa järjestöjä yhteistyöhön ja mahdollisuuksien mukaan jakamaan hallintokustannuksia. Tällä pyritään tasapuolistamaan valtionavustuksen määrää suhteessa toiminnan kuluihin.

Kommentit