Aerobisen liikunnan terveyshyödyt ovat aiempaakin selkeämpiä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Liikkumattomuus paljastui diabetesta ja tupakointia vaarallisemmaksi

Huonokuntoisuutta tulisi kohdella melkeinpä sairautena, arvioi tutkija.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan huonokuntoisuus on monia vakavia sairauksia ja huonoja tapoja pahempi uhka terveydelle, kertoo CNN. Tulokset ovat yllättäneet jopa tutkijat.

”Huonokuntoisena juoksumatolla juoksemisella tai kuntotestiin osallistumisella on huonompi ennuste, jopa kuolema, kuin korkealla verenpaineella, diabeteksella tai säännöllisellä tupakoinnilla”, sanoo tutkimusta johtanut sydäntautien lääkäri, tohtori Wael Jaber. Esimerkiksi tupakointiin nähden huonokuntoisuuden riskitekijät olivat kolminkertaiset.

Jaberin mukaan näin jäsentyneitä ja selkeitä tuloksia ei ole ennen nähty. Hänen mukaansa liikkumattomuutta tulee arvioida jatkossa eri tavalla.

”Sitä tulisi kohdella melkein kuin sairautena, johon kuntoharjoittelu on lääke”, hän sanoo.

Toinen merkittävä havainto tutkimuksessa on Jaberin mukaan se, että kuntoilu johtaa pidempään elämään, ilman että aerobisen harjoittelun määrällä olisi mitään hyöty-ylärajaa. Niinpä näyttäisi siltä, että äärimmäisyyksiin menevä harjoittelu ei olisikaan haitallista, kuten aiemmin on luultu. Hyötyä liikunnasta oli saatavissa myös iästä riippumatta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin taannehtivasti lääkärin mittaaman 122 007 potilaan tietoja vuodesta 1991 vuoteen 2014 kaikkien kuolinsyiden osalta. Tarkoituksena oli arvioida liikunnan hyötyjä.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt