Liikennevalot Helsingin keskustassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Punaisen valon noudattamatta jättäminen tuomitaan

Suomalaiset pitävät rattijuopumusta vakavimpana liikennerikkomuksena.

Liikenneturva kysyi suomalaisilta näiden suhtautumista erilaisiin liikennerikkomuksiin. Vakavimpana suomalaiset pitävät edelleen rattijuopumusta – niin huumeista kuin alkoholista johtuvaa.

Myös tahallinen tarkkaamattomuus tuomitaan: neljä viidestä suomalaisesta pitää viestin kirjoittamista autoa ajaessa erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena.

Lähes yhtä moni mieltää punaista päin ajamisen vakavaksi liikennerikkomukseksi ja vain hieman tätä harvempi (73 prosenttia) ajamisen stop-merkin ohi pysähtymättä.

– Voisi sanoa, että rattijuopumuksen tuomittavuus on jo sementoitunut suomalaiseen liikennekulttuuriin. Viestin kirjoittelu ajaessa ja liikenneopasteen tai -merkin huomioimatta jättäminen voidaan kokea olevan enemmän tietoista piittaamattomuutta, jolloin niihin suhtaudutaan myös tiukemmin, pohtii Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi tiedotteessa.

– Sen, miten stop-merkkiä ja liikennevaloja tulkitaan, tulisi kuitenkin olla yksiselitteisen selvää jokaiselle kuljettajalle. Punaista päin ajaminen tai stop-merkin ohittaminen pysähtymättä heikentävät myös tuntua liikenteen turvallisuudesta, vaikka varsinaista vaaratilannetta ei sillä kertaa kehittyisikään.

Vähemmän vakavina liikennerikkomuksina suomalaiset pitivät aikuisen jalkakäytävällä pyöräilyä, alle 15 km/h ylinopeudella ajamista maantiellä sekä huomattavaa ”alinopeutta”.

Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 060 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt