Taksisääntelyn muutoksella on vaikutusta myös matkailuyrityksiin. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Liikennelakiin ehdotut vaatimukset tulivat yllätyksenä matkailuyrittäjille

Matkailuyrittäjille olisi koitunut vaikeuksia ilman liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esittämää muutosta liikennepalvelulakiin.

Heinäkuun alussa voimaantulevaan liikennelakiin ehdotetut, matkailijoiden kuljetuksiin vaikuttavat vaatimukset tulivat täytenä yllätyksenä matkailuyrittäjille, kerrotaan Lapin markkinointitalon House of Laplandin tiedotteessa.

Lakiehdotuksesta oli poistettu matkailuyrityksille aiemmin myönnetty poikkeus, joka on mahdollistanut matkailupalveluihin liittyvien kuljetusten järjestämisen joustavasti.

Jokaiselta matkailijoita kuljettavalta yritykseltä olisi vaadittu taksiliikennelupa ja jokaiselta kuljettajalta taksinkuljettajan ajolupa. Lisäksi kuljetuksiin käytettävät ajoneuvot pitäisi rekisteröidä luvanvaraisen toiminnan käyttöön.

Liikenneministeri Anne Berner ilmoitti kuitenkin maanantaina esittävänsä lakiehdotukseen muutosta, jonka mukaan koti- ja matkailupalveluyritysten osana palvelukokonaisuutta tarjoamissa kuljetuksissa kuljettaja ei tarvitsisi jatkossakaan taksinkuljettajan ajolupaa. Yritykset tarvitsisivat kuitenkin taksiluvan.

Käytännössä lain ehtojen täyttäminen olisi ollut House of Laplandin tiedotteen mukaan matkailuyrityksille täysin mahdotonta suunnitellulla aikataululla ja tuonut yrityksille valtavia ennakoimattomia kustannuksia.

Ajoluvan hankkiminen on kohtuullisen vaativaa, ja siihen vaadittava taksinkuljettajan koe on mahdollista suorittaa vain suomeksi ja ruotsiksi. Matkaoppaina toimivat usein ulkomaalaiset työntekijät, joille luvan suorittaminen ei ole edes mahdollista.

Pienillä paikkakunnilla kuljetusten väliaikainen ulkoistaminenkaan ei olisi ollut mahdollista, koska takseja ei yksinkertaisesti riitä.

– Meillä Harrinivassa tarjotaan joka päivälle useita ohjelmapalveluja, joihin sisältyy kuljetus, kertoo Harriniva Hotels & Safaris -matkailuyrityksen toimitusjohtaja Niina Pietikäinen tiedotteessa.

Kahden viikon päähän tuleva yllättävä lakimuutos aiheuttaisi hänen mukaansa yritykselle tilanteen, jossa ohjelmapalveluja ei enää myydä tai yritys joutuu itse maksamaan hankkimastaan taksikuljetuksesta aiheutuvan 20-50 prosentin hinnankorotuksen tuotteeseen.

Hallituksen esitys liikennepalvelulain muuttamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle tällä viikolla ja lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lue myös:

Matkailuyrittäjien asiakaskuljetuksiin helpotusta

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt