X
SULJE MAINOS

Lievän raiskaajan tuomio kovenee – ”Mutta ei tarpeeksi”

”Ei pitäisi olla mitään merkitystä, onko raiskaajalla työpaikka, tai että raiskaus kesti vain vähän aikaa.”

Hallitus esittää kovempia rangaistuksia raiskaajille. Se haluaa myös poistaa laista termin ”sukupuoliyhteyteen pakottaminen”, joka tunnetaan kansankielessä nimellä ”lievä raiskaus”.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo, että lakimuutoksen tarkoitus on lisätä naisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Vaikka lievä raiskaus poistuu, raiskauksesta tunnetaan jatkossakin vähemmän törkeä tekomuoto. Tuomio on kevyempi kuin ”varsinaisessa” raiskauksessa.

– Emme halua puhua lievästä, koska raiskaus ei ole koskaan lievä.

Raiskaukset jaetaan jatkossa kolmeen luokkaan: vähemmän törkeä, perusmuoto ja törkeä. Ensimmäisestä tuomitaan vankeutta 4 kuukautta – 4 vuotta, kun perusmuodon tuomio on 1–6 vuotta vankeutta. Törkeästä raiskauksesta tuomitaan 2–10 vuodeksi vankeuteen.

Tuomiot kovenevat, koska tällä hetkellä lievästä raiskauksesta saa vähimmillään 14 päivää vankeutta. Jatkossa myös väkivaltaan suhtaudutaan tiukemmin.

– Kaikki ne teot, joissa on yhtään väkivaltaa, siirtyvät perustekomuotoon, joissa rangaistus on 1 – 6 vuotta vankeutta, Henriksson sanoo.

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) ihmettelee, miksi täytyy olla kaksi tekomuotoa. Hänen mielestään yksi rangaistusasteikko riittäisi. Henriksson toteaa, että rikoslaissa tunnetaan monista teoista eriasteisia tekomuotoja, eikä raiskaus ole poikkeus.

Maijalan mielestä raiskauksesta pitäisi tuomita aina ehdoton vankeusrangaistus. Hän kannattaakin lakiin pitempiä rangaistusaikoja, jolloin tuomio olisi useammin ehdoton.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) sanoo, että raiskaajat pääsevät liian usein kuin koirat veräjästä.

– Esimerkiksi sillä, onko raiskaajalla vakituinen työpaikka, tai että raiskaus kesti vain vähän aikaa, ei pitäisi olla mitään merkitystä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt