Verkkouutiset

Kun Venäjää ei padottu Georgiassa – ulkoministerin vakava varoitus

Ellei Venäjän pyrkimyksiä padota ajoissa, seuraukset ovat Liettuan ulkoministerin mukaan tuhoisat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius moittii länttä sinisilmäisestä suhtautumisesta presidentti Vladimir Putinin johtaman Venäjän aikomuksiin ja tekoihin. Ellei Venäjän toimien todellista luonnetta tunnisteta ja tunnusteta, historia toistaa vääjäämättä itseään: valtioita rampautuu ja ihmiskohtaloita tuhoutuu, hän varoittaa.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa päästää sellaista tapahtumaan, Linkevicius toteaa The Washington Times -sanomalehden julkaisemassa kirjoituksessa.

Päättynyt elokuu palautti hänen mukaansa mieliin useita historian tapahtumia, joista ei ole kyetty ottamaan opiksi.

– Kymmenen vuotta Venäjän hyökkäyksestä Georgiaan, 50 vuotta siitä, kun neuvostopanssarit murskasivat rauhanomaiset protestit Prahassa, 79 vuotta kuuluisasta Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta, joka sinetöi miljoonien ihmisten kohtalot ja muutti rauhalliset maat – Timothy Snyderia lainaten – veritantereiksi, Linkevicius luettelee.

Toisen maailmansodan jälkeen vannottiin, etteivät sen hirvittävyydet enää ikinä toistuisi, ja sen varmistamiseksi on luotu niin Nato kuin Euroopan unioni. Nyt voimapolitiikka on Linkeviciusin mukaan kuitenkin tehnyt paluun ilman, että syylliset joutuvat vastaamaan teoistaan.

Käännekohdaksi hän nimeää elokuussa 2008 käydyn Georgian sodan, joka ei havahduttanut länttä niin kuin sen olisi pitänyt.

– Kun Venäjää ei padottu Georgiassa, se on anastanut kyynisesti ja laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja lietsonut verilöylyn Donbassiin. Nyt Venäjä on astumassa askelen pidemmälle ottamalla valvontaansa Asovanmeren ikään kuin kyse olisi sen omista takamaista. Samaan aikaan Georgiaan kuuluvissa Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa jatkuu venäläismiehitys ja alueiden tosiasiallinen liittäminen Venäjään, Linkevicius muistuttaa.

Historian toistuminen on vältettävä

Ulkoministeri Linkeviciusin mielestä Neuvostoliiton diktaattorinsa Josif Stalinin johdolla toteuttamia hirmutekoja ei ole vieläkään tuomittu yhtä yksiselitteisesti kuin Adolf Hitlerin natsi-Saksan toimia. Nyt hän ehdottaa kolmiosaista strategiaa, jotta toisen maailmansodan kauhut eivät enää toistuisi.

– Meidän ei ensinnäkään pidä koskaan ujostella kutsua hyökkäyksellisiä tekoja ja hyökkääjiä niiden oikeilla nimillä. Edesmennyt senaattori John McCain ei milloinkaan epäröinyt sen suhteen, kuinka Moskovan nykyjohtoon on syytä suhtautua. Voimme parhaiten osoittaa kunnioitustamme hänelle – suurelle isänmaanystävälle, demokratian ja vapauden järkkymättömälle puolustajalle – hänen jalanjälkiään seuraamalla.

Toiseksi Linkevicius kehottaa pitämään tiukasti kiinni Venäjälle jo asetetuista pakotteista ja rankaisemaan uusilla sanktioilla, jos Venäjän toimet sitä edellyttävät. Vihamielisiin tekoihin on hänen mukaansa vastattava nopeasti, yhtenäisesti ja tavalla, jonka vaikutukset todella tuntuvat.

Linkeviciusin hahmotteleman strategian kolmas pilari koskee EU:n ja Naton itäisiä kumppanimaita, kuten Georgiaa ja Ukrainaa.

– Meidän on annettava tukemme Kremlin hyökkäyksistä edelleen kärsivien itäeurooppalaisten kumppaniemme euroatlanttisille valinnoille. Venäjän aggression aiheuttamista vaikeuksista ja uhrauksista huolimatta nämä maat seisovat yhä järkähtämättömästi rinnallamme, taistelevat liittolaisinamme hyvin vaikeissa operaatioissa muun muassa Afganistanissa ja Irakissa ja maksavat korkeinta mahdollista hintaa yhteisten arvojemme ja päämääriemme puolustamisesta, liettualaisministeri korostaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)