Verkkouutiset

Liettuan presidentti paljasti Vladimir Putinin uhkailleen 2010 Helsingissä

Dalia Grybauskaiten mukaan Venäjän silloinen pääministeri esitti listan vaatimuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitea on haastateltu Delfi-julkaisussa. Presidentti kertoo siinä ensimmäisestä tapaamisestaan Vladimir Putinin kanssa, joka tuolloin oli Venäjän pääministeri.

Grybauskaite ja Putin tapasivat Baltic Sea Action -huippukokouksessa helmikuussa 2010 Helsingissä.

Dalia Grybauskaiten mukaan hän sai Vladimir Putinilta tapaamisessa listan vaatimuksia siitä, mitä Liettuan pitäisi tehdä. Niihin kuului, ettei saa rakentaa ydinvoimaa, pitää ehdottomasti tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, ja niin edelleen.

– Se ei ollut ystävän ehdotus yhteistyön tekemisestä. Se oli: menet polvillesi, tai olet vihollinen. En voinut hyväksyä tällaista suhdetta. Niin kauan kuin Venäjä näyttäytyy naapureilleen tai pienemmille maille tällaisena, ei ystävällisiä suhteita voi olla tällaisen maan kanssa, Dalia Grybauskaite sanoo.

Liettua oli sulkenut Ignalinan ydinvoimalan 2009 ja suunnitteli omaa uutta voimalaa.

Grybauskaiten mukaan Venäjällä ei ymmärretä, että kaikkien itsenäisten maiden kanssa on työskenneltävä yhdessä kunnioittavasti. Presidentti vastasi jatkokysymykseen, että ”kukaan ei enää juuri kuuntele näitä ultimaatumeja (uhkavaatimuksia)”.

Delfin haastattelusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat. IS:n mukaan Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kiisti vaatimuslistan esittämisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)