Räjähdys aiheutti valtavaa tuhoa Beirutissa tiistaina. STR / LEHTIKUVA / AFP

Libanonin presidentti tiesi Beirutin räjähdelastista

Presidentille kerrottiin räjähteistä jo heinäkuun lopussa.

Libanonin presidentille Michel Aounille kerrottiin Beirutin satamassa säilytettävästä vaarallisesta räjähdelastista jo kolme viikkoa sitten, uutisoi Sky NewsSatamavarastossa säilytetty räjähdelasti räjähti tiistaina, tappaen yli 150 ihmistä ja aiheuttaen vakavaa vahinkoa kaupungille.

Aoun sai ensimmäisen kerran tiedon lastista 20. heinäkuuta, jolloin hän antoi viranomaisille käskyn ”ryhtyä tarvittaviin toimiin.” Yhteensä 2 750 tonnin painoiset ammoniumnitraattipussit saapuivat satamaan vuonna 2013 rahtilaivan mukana.

Aounin mukaan hänellä ei ollut toimivaltaa käskeä suoraan satamaviranomaisia. Hän ei myöskään tiennyt, missä räjähteet tarkalleen sijaitsivat.

– Alempien virkamiesten tulisi tietää velvollisuutensa, ja he kaikki tiesivät tästä, Aoun puolustautui.

Libanonin päättäjien ja viranomaisten toimet ovat herättäneet suuttumusta monissa libanonilaisissa, jotka pitävät maata riivaavaa korruptiota ja huonoa hallintoa osasyynä räjähdykseen. Maassa on ollut laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia viime syksystä lähtien.

Rita Ghaddar, jonka koti vaurioitui räjähdyksessä, kertoi lauantaina The Guardianilleettei hän luota maan hallinnon kykyyn tutkia räjähdystä puolueettomasti.

– Tuhopolttajien ei pitäisi tutkia tulipaloa. Syynä oli vähintään törkeä huolimattomuus. Tämä katastrofi näyttää sen mitä tapahtuu, kun kokonaista maata johtaa mafia, Ghaddar kommentoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt