Li Andersson. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Li Andersson: Verotusta siirrettävä omaisuuden suuntaan

Vasemmistoliiton puheenjohtaja vaatii progressiivista pääomatulojen verotusta.

Nykyinen osinkojen verotus lisää Li Anderssonin mukaan kansalaisten eriarvoisuutta ja on epäoikeudenmukaista sekä johtaa ”kansantalouden kannalta tehottomaan pääomien kohdentumiseen”.

– Varallisuutta kannattaa kerryttää yhtiön taseeseen sen sijaan, että se käytettäisiin esimerkiksi uuteen liiketoimintaan, koska näin omistajat saavat nostettua itselleen tuloa matalalla veroprosentilla, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Andersson sanoo blogissaan.

Hänen mukaansa tämäkin epäkohta on korjattava ”ennemmin tai myöhemmin”.

Anderssonin mielestä verotukseen tarvitaan ”oikeudenmukaisuusremontti”. Siihen kuuluisi esimerkiksi pääomatulojen progressiivinen verotus.

Verotusta olisi Anderssonin mukaan muutenkin siirrettävä enemmän omaisuuden suuntaan.

– Ansio- ja pääomatulojen verotuksen uudistaminen olisi myös välillinen keino verottaa varallisuutta, jota verotetaan Suomessa tällä hetkellä varsin kevyesti suhteessa tuloihin. Samaan aikaan, kun varallisuusverotusta on kevennetty, ovat varallisuuserot kasvaneet merkittävästi jo 30 vuotta kaikista rikkaimpien erkaantuessa muusta väestöstä, hän sanoo.

Etenkin rahoitusvarallisuus keskittyy Li Anderssonin mukaan kaikista varakkaimmille. Hän huomauttaa pörssikurssien nousseen koronakriisissäkin ja osakkeenomistajien varallisuuden kasvaneen.

– Verotuksen painopisteen siirtäminen enemmän omaisuuden ja varallisuuden suuntaan onkin yksi tarpeellinen rakenteellinen muutos, kun Suomen verojärjestelmää jatkossa kehitetään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt