Li Andersson. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Li Andersson uusista rajoituksista: Mitään ei suljeta pois

Kynnys poikkeustilan julistamiseen on nyt korkeampi kuin keväällä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että hallitus ei aio sulkea mitään poikkeuskeinoja pois koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Hallitus on painottanut sitä, että emme tietenkään sulje mitään keinoja pois. Aina pitää olla valmius toimia sillä tavalla kuin tämä tautitilanne edellyttää, ja se keskeinen tavoite on saada epidemia hallintaan ja tautitapaukset vähenemään, Andersson kommentoi.

Kynnys valtakunnallisiin rajoituksiin ja poikkeusolojen julistamiseen on Anderssonin mukaan kuitenkin korkeampi kuin keväällä. Esimerkiksi kaikkien koulujen siirtyminen etäopetukseen voisi tapahtua vain kevään kaltaisessa koko yhteiskunnan sulkemistilanteessa.

– Sellainen yhteiskunnan kokonaissulku mitä keväällä tehtiin, sen yhteiskunnallinen, inhimillinen että taloudellinen hinta olisi vielä kovempi nyt kun se tehdään uudestaan, kuin mitä se oli viime keväänä, Andersson huomauttaa.

Anderssonin mukaan esimerkiksi koulujen siirtyminen etäopetukseen vaatisi poikkeusolojen julistamista ja valmiuslain käyttöönottoa. Valtakunnallisten rajoitusten sijaan hallitus haluaakin antaa paikallisille viranomaisille enemmän valtaa esimerkiksi siirtyä peruskouluissa vuorottelujärjestelmään ja tehdä muita tarvittavia rajoituksia.

– Meidän lähtökohta on ollut, että tuodaan normaalin lainsäädännön puolelle sellaisia työkaluja,  mitä koulutuksen järjestäjät pystyvät alueellisesti ja paikallisesti käyttämään silloin, kun sille on tarvetta, Andersson kertoo.

Alueellisten rajoitusten toimivuuden edellytyksenä on Anderssonin mukaan se, että ihmiset sitoutuvat noudattamaan hallituksen antamia ohjeistuksia.

– Pidän tärkeänä, että […] ihmiset niin hyvin kuin mahdollista pyrkisivät noudattamaan suosituksia ja ohjeita, jotta ei jouduta menemään koko yhteiskunnan sulkuun, Andersson tiivistää.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt