Li Andersson. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Li Andersson: Sote oli perustuslain vastainen

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan yksityisen sektorin osuus sote-hankkeessa oli liian suuri.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haluaa huomauttaa Yle 1:n Ykkösaamussa esiintyneelle vt. pääministeri Juha Sipilälle, ettei sote kaatunut eduskunnan hitauteen vaan perustuslakiin.

– Hallituksen sote-malli ajautui lopullisesti karille, kun eduskunnassa selvisi, ettei hallitus ollut riittävällä tavalla vastannut perustuslakivaliokunnan edellyttämiin muutoksiin.

Anderssonin mukaan ”Sipilä pakoilee poliittista vastuuta soten kaatumisesta”.

– Sote kaatui siihen, että se oli Suomen perustuslain vastainen. Näin laajaa terveydenhuollon yksityistämistä ei vain ollut mahdollista sovittaa kansalaisten yhtäläisiä oikeuksia turvaavan perustuslain kanssa, Li Andersson toteaa tiedotteessaan.

– Sote-uudistus kaatui siis lopulta käytännössä siihen, että julkisen ja yksityisen palvelun asettaminen kilpailemaan toisiaan vastaan niin voimakkaasti kuin hallitus esitti, on vaikeasti yhteensovitettavissa julkisen vallan vastuuseen turvata kaikkien kansalaisten perustuslaissa säädetyt oikeudet, hän jatkaa.

Andersson uskoo seuraavan hallituksen mahdollisuuksiin.

– Kun seuraava hallitus aloittaa soten valmistelun, on sillä hyvät edellytykset saada työ valmiiksi, kunhan yksityistämisvimma ei aja soten alkuperäisten tavoitteen, terveyserojen kaventamisen edelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt