Verkkouutiset

Li Andersson: Nuorten rikollisuudessa ei kyse maahanmuutosta

Opetusministerin mukaan väkivaltailmiön liittäminen maahanmuuttoon leimaa ison joukon sivullisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ottaa Twitterissä kantaa nuorten väkivallasta käytyyn keskusteluun. Ministerin mielestä ”nuorten syrjäyttämiseen, nuorten väkivaltaiseen käytökseen tai rikollisuuteen pitää suhtautua aina vakavasti”.

− Ja pyrkiä tekemään yhteiskuntapolitiikkaa niin, että nuorten hyvinvoinnista huolehditaan ja tällaisia tilanteita ei pääse syntymään, Li Andersson kirjoittaa.

Keskustelu lähti liikkeelle aiemmin tällä viikolla, kun HS uutisoi, että Helsingissä liikkuu noin sadan henkilön vaarallinen joukko, josta valtaosa on ulkomaalaistaustaisia.

Ministeri Anderssonin mielestä ”keskustelu on hyvä asettaa oikeaan mittakaavaan”. Hän huomauttaa, että nuorten väkivallanteot ovat vähentyneet 2000-luvun alusta.

− Tiedämme että väkivaltaisen käytöksen ja rikollisuuden taustalla on monia syitä, joihin liittyy esimerkiksi koulupudokkuutta, mielenterveyden ongelmia, päihderiippuvuutta tai lapsuudessa koettua osattomuutta.

Anderssonin mielestä nuorten väkivalta tai rikollisuus ei ole maahanmuuttokysymys.

− Kyse on pienestä ryhmästä nuoria ja liittämällä ilmiötä nimenomaan maahanmuuttoon, leimataan laaja joukko sivullisia nuoria, jotka joutuvat kohtaamaan rasismia ja syrjintää arjessaan jo muutenkin.

Suomessa käydyssä keskustelussa tilannetta on peilattu Ruotsiin, jossa jengiväkivaltatilanne on tietyissä lähiöissä eskaloitunut vakavaksi. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd.) on todennut, että ongelmien paheneminen johtuu laajan maahanmuuton ja epäonnistuneen kotouttamisen yhdistelmästä.

Li Anderssonin mielestä Suomessa olisi oleellista panostaa ennaltaehkäiseviin toimintamalleihin, ”joista on saatu hyviä kokemuksia myös rikosten ennaltaehkäisyn suhteen”.

− Ankkuritoimintaan osallistuvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta. Tämän lisäksi tarvitaan merkittäviä parannuksia lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa palveluketju on näiden elintärkeiden palveluiden osalta rikki.

− Ja se näkyy isona paineena raskaiden ja korjaavien palveluiden puolella. Apua pitäisi nuorena saada nopeasti ja helposti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)