Opetusministeri Li Andersson. LEHTIKUVA / HANDOUT / JUSSI NUKARI

Li Andersson: Näin kouluruokailu voidaan järjestää tarvitseville

Ministeriö koordinoi yhteistä päivää, jolloin lukioista ja ammattikouluista valmistumista voitaisiin juhlia.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) ohjeisti tänään torstaina, miten kouluruokailu voidaan järjestää etäopetuksen aikana niille oppilaille, jotka sitä tarvitsevat.

Lähiopetukseen osallistuvilla oppilaalla on oikeus ruokailuun koulun aikana ja etäopetuksessa oleville oppilaille kouluruokailua voidaan järjestää siinä laajuudessa kuin se on mahdollista toteuttaa huomioiden linjaus lähikontaktien välttämisestä.

– Kunta voi esimerkiksi yhteistyössä oppilashuollon kanssa kartoittaa tilannetta ja etsiä sellaiset oppilaat, joille päivittäinen kouluateria on erityisen tärkeä ja järjestää ateria niille oppilaille, Li Andersson sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Näin kouluateria voidaan Anderssonin mukaan turvata niille oppilaille, joille se on hyvinvoinnin ja riittävän ravinnonsaannin kannalta erityisen tärkeä.

Maahanmuuttajataustaisille oikeus lähiopetukseen

Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain soveltamisasetuksia, joissa uutena linjauksena opetus- ja kulttuuriministeriö esittää, että myös valmistavan opetuksen oppilaat ovat oikeutettuja lähiopetukseen.

– Nämä ovat perusopetusikäisiä, maahanmuuttajataustaisia oppilaita, joilla opetus keskittyy ennen kaikkea suomen tai ruotsin kielen opiskeluun sekä valmiuksien antamiseen esi- tai perusopetusta varten.

Muutos koskee valtakunnallisesti noin 3 000 oppilasta.

– Nämä oppilaat ovat usein jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa, minkä vuoksi tällainen positiivinen erityskohtelu on nähty perusteltuna.

Valmistujaisjuhlille haetaan päivää

Valmistujaisjuhlista opetusministeri kertoi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on koordinoimassa eri tahojen kanssa yhteistä päivää, jolloin valmistumista lukioista ja ammattikouluista voitaisiin juhlia.

– Valmistujaisjuhla on ikimuistoinen osa nuoren elämää. Mikäli vain on mahdollista, haluamme taata sen myöskin tänä keväänä valmistuville, vaikkakaan juhlaa ei olisi epidemiatilanteen takia mahdollista järjestää normaalina ajankohtana kevään aikana, Andersson sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt