Verkkouutiset

Li Andersson: Kouluissa syksylläkin poikkeusjärjestelyjä

Väliaikainen laki mahdollistaa etä- ja lähiopetuksen vuorottelun peruskoulussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kouluissa opetus jatkuu peruskoulussa ja toisella asteella syksyllä pääosin lähiopetuksena. Aiheesta kertoi opetusministeri Li Andersson (vas.) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Perusopetuslakiin tehdään kuitenkin muutos, joka mahdollistaa esimerkiksi lähi- ja etäopetuksen vuorottelun paikallisesti, mikäli tietyt tartuntatautilain edellytykset täyttyvät. Li Anderssonin mukaan ehtona poikkeusjärjestelyiden turvautumisen ehtona on, ettei opetusta ei voida järjestää turvallisesti koulussa tai muussa paikassa. Toinen mahdollinen tilanne on, jos opetukseen käytettävä tila suljettaisiin tartuntatautilain nojalla viranomaisen toimesta.

–  Tarkoituksenamme on antaa opetuksen järjestäjille keinot vastata paikalliseen tartuntatautitilanteeseen, jotta koko maan laajuisiin koulujen sulkuihin ei jouduttaisi enää turvautumaan ja oikeus oppia toteutuisi aivan jokaisen lapsen ja nuoren kohdalla myös koronavirusepidemian oloissa, opetusministeri Li Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Etäopetusta ei ole tarkoitus käyttää enempää, kun se on oppimisen turvaamisen kannalta välttämätöntä.

Opetusministerin mukaan on todennäköistä, että kouluissa noudatetaan syksylläkin erityisjärjestelyjä.

– Pidämme tässä vaiheessa erittäin todennäköisenä, että myös syksyllä koulua käydään erityisjärjestelyjä noudattaen, hän sanoi.

Lakimuutokset ovat väliaikaisia ja voimassa vuoden loppuun asti. Siirtymispäätös etäopetukseen voitaisiin tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Muutokset ammatilliseen koulutukseen ja korkeakouluihin

Valtioneuvosto antoi tiedotustilaisuudessa myös esitykset ammatillisesta koulutuksesta annetun lain ja yliopistolain sekä ammattikorkeakoululain väliaikaisesta muuttamisesta.

Toisin kuin perusopetuksen osalta, myös ammatillisessa koulutuksessa ja lukioissa on jo lain mukaan mahdollisuus antaa opetusta erilaisissa muodoissa. Lukiolain osalta lakia ei tarvitse muuttaa. Sen sijaan hallitus esittää lakia muutettavaksi ammatillisen muutoksen osalta niin, että näytöt voitaisiin koronavirusepidemiasta johtuvien syiden vuoksi toteuttaa suorittamalla muita käytännön tehtäviä, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat aitoja työtilanteita ja työprosesseja.

Korkeakouluissa hallitus esittää, että opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi ensimmäisenä lukuvuonna, jos hän on estynyt aloittamasta opintojaan epidemiaan liittyvän viranomaismääräyksen vuoksi tai muusta epidemiaan liittyvästä painavasta syystä. Korkeakouluilla ei olisi velvollisuutta järjestää tutkintoon johtavia opintoja ja opintojen ohjausta siten, että opiskelija voi suorittaa tutkinnon laissa säädetyssä tavoitteellisessa suorittamisajassa, jos opetussuunnitelmaan kuuluvia opintoja ei ole mahdollista järjestää epidemian vuoksi.

Ammatillista koulutusta, yliopisto- sekä ammattikorkeakoululakia koskevien muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Lait olisivat voimassa 31.7.2021 asti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)