Li Andersson. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Li Andersson: Eri aloilla perusteettomia palkkaeroja

Samanikäisten miesinsinöörien ja sairaanhoitajanaisten palkat eivät ole keskenään yhtä suuria.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson katsoo, että eri alojen välillä on perusteettomia palkkaroja.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina kolmen Tampereen yliopiston tutkijan analyysistä, jossa vertaillaan tekniikan ja sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien naisten ja miesten työtuloja keskenään. HS:n jutussa kiinnitetään huomiota siihen, että miesinsinööri tienaa enemmän kuin naispuolinen sairaanhoitaja.

– Tärkeä juttu eri alojen välisistä perusteettomista palkkaeroista, Li Andersson kommentoi uutista Twitterissä.

Li Andersson sanoo Twitterissä, että ”kasvatus- ja hoiva-alan työt eivät ole töitä mitä kuka tahansa voi tehdä”.

– Ei tarvita ”käsipareja” vaan koulutettuja ja motivoituneita alan ammattilaisia, joille kuuluu korvaus työstään, Andersson katsoo.

Vaikka miehet tekevät aiemman tutkimuksen perusteella pitempää päivää ja nousevat useammin johtoasemiin, tekniikan alan miesten ja hoiva-alan naisten väliset palkkaerot olivat tutkimuksessa niin suuria, että ne antavat tutkijoiden mukaan viitteitä systemaattisesta palkkasyrjinnästä. Taustalla ovat tutkijoiden mukaan esimerkiksi perhevapaajärjestelmä ja alojen välinen jakaantuminen naisten ja miesten aloihin.

Lähi- ja perushoitajia edustava SuPer ja terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy ovat esittäneet tavoittelevansa kevään työehtosopimusneuvotteluissa kymmenen vuoden palkkaohjelmaa, jonka tavoitteena on nostaa naisvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi 1,8 prosenttiyksikköä miesvaltaisia aloja enemmän. Hoitoalan työntekijöistä noin 90 prosenttia on naisia.

Kuntatyönantajien arvion mukaan Tehyn vaatimuksiin suostuminen tarkoittaisi koko kunta-alalle levitessään jopa 22 miljardin kustannuksia, eli noin 333 euron vuosittaista tulonsiirtoa jokaiselta palkansaajalta hoitajille kymmenen vuoden ajan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt