Päijät-Hämeen keskussairaala. LEHTIKUVA / MARKUS HENTTONEN

Leviämisvaihe iski nopeasti – tänne nyt kovemmat rajoitukset

Päijät-Hämeessä on päätetty tiukemmista koronatoimista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ilmoitti keskiviikkona koko alueen olevan koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelle on nyt tehty hankaloituneen koronatilanteen vuoksi uusia kovempia rajoitustoimia.

Hyvinvointiyhtymän alue rajaa yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärän on enintään 10 henkilöön ajalle 30.11.–14.12. Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositetaan rajattavaksi 10 henkilöön.

Uimahallit ja kuntosalit suositellaan suljettaviksi mahdollisimman lyhyen siirtymäajan kuluessa. Sisätiloissa kokoontuvien aikuisten harrastusryhmien toiminta suositellaan lopetettavaksi tilapäisesti. Kirjastot pysyvät auki rajoitustoimenpitein: muun muassa lehtilukusalit suljetaan. Kirjastossa käynti rajataan 15 minuutin asioimiseksi.

Toisin kuin pääkaupunkiseudulla on suunnitelmissa, Päijät-Hämeessä ei aseteta toista astetta etäopetukseen.

– Koronaepidemian aikana alueemme sosiaaliset ongelmat ovat jossain määrin lisääntyneet. Olemme tästä huolissamme, ja siksi pidämme välttämättömänä, että mahdollisimman normaali elämä jatkuisi myös rajoitusten kanssa. Näistä syistä esimerkiksi koulunkäynti jatkuu toistaiseksi lähiopetuksena, sanoo yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen tiedotteessa.

Lisäksi kaikille yli 15-vuotiaille annettiin yleinen kasvomaskisuositus.

Yhtymä kehottaa tiedotteessa ”noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos on välttämätöntä matkustaa muille epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille kuten pääkaupunkiseudulle”.

Uusista rajoitustoimista päättivät Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja keskiviikkona kokoontunut alueellinen koronayhteistyöryhmä.

Tilanne muuttui radikaalisti vain viikossa

Vielä 18. marraskuuta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti Lahden olevan epidemian kiihtymisvaiheessa ja yhtymän muun alueen perusvaiheessa. Vain viikko sen jälkeen yhtymä ilmoitti koko alueen olevan leviämisvaiheessa.

Hyvinvointiyhtymä kertoo epidemian yhtä painottuvan Lahteen.

– Mutta koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue katsotaan epidemian leviämisvaiheessa olevaksi, koska alueella on paljon kuntarajat ylittävää työssäkäyntiä ja asiointia, tiedotteessa todetaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt