Helsinki-Vantaan lentoasemalla suoritetaan massatestejä riskimaista saapuville henkilöille. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lentokentän kautta leviää arvioitua vähemmän tautitapauksia

Lentokentällä testatuista matkustajista prosentti on antanut positiivisen koronanäytteen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on otettu koronavirusnäyte yhteensä yli 5 100 matkustajalta 3. elokuuta alkaen.

Valmistuneista 4 000 näytteestä positiivisia on ollut 43, eli noin yksi prosentti.

Massatestauksiin on ohjattu yhteensä 1 762 matkustajaa 28 kentälle saapuneesta lentokoneesta. Positiivisen koronavirusnäytteen on antanut 17 matkustajaa.

Massatestaukseen ohjatuista näyte on saatu otettua 91,6 prosentilta. Yleisin syy näytteenotosta kieltäytymiseen on lähtömaassa muutaman päivän sisällä otettu negatiivinen COVID-19-näyte.

Riskimaista saapuu kymmenittäin koneita

Vantaan kaupungin mukaan kaikkien korkean riskin maista saapuvien koneiden massatestaamisen järjestäminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla on huomattavasti haastavampaa kuin esimerkiksi Turun lentoasemalla.

– Turkuun tulee viikossa 1–2 konetta riskimaista, kun taas Helsinki-Vantaalle tulee korkean riskin maista useita kymmeniä koneita viikoittain. Kaikkien näiden koneiden massatestaaminen edellyttäisi päivittäin vähintään kahdessa vuorossa työskentelevän 10–20 henkilön näytteenottotiimin työpanosta, Vantaan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen kertoo tiedotteessa.

Yksi positiivinen testitulos

Riskimaista saapuneita matkustajia on ohjattu näytteenottoon kohdennetuin kuulutuksin ja tehostetulla ohjauksella. Kuulutuksin hoidettiin seitsemän Pariisin-, yhden Budapestin- ja yhden Malagan-koneen testaukset 11.–14. syyskuuta.

Matkustajia testattiin yhteensä 138, mikä on vajaa puolet koneiden kokonaismatkustajamäärästä. Positiivisen testituloksen antoi yksi matkustaja.

– Näyttää siltä, että lentokentän kautta leviää aiemmin arvioitua vähemmän tautitapauksia, Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt