Lentoemännät ja stuertit hylkäsivät kilpailukykysopimuksen – ”on toteutettu jo Finnairin säästöissä”

Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY päätti sunnuntaina yksimielisesti, että se ei lähde neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta.

SLSY:n mukaan se on syksyllä 2014 toteuttanut oman ”kilpailukykysopimuksensa” Finnairin ja Blue1:n säästösopimusten muodossa.

– Säästösopimuksilla heikennettiin matkustamohenkilökunnan työ- ja lepoaikasäännöksiä tilanteessa, jossa muun muassa Finnair uhkasi korvata kaukoliikenteessään suomalaisen matkustamohenkilökunnan halvemmalla aasialaisella matkustamohenkilökunnalla. Vaakalaudalla oli tuolloin yhtiön ilmoituksen mukaan noin 750 työpaikkaa, eli yli puolet yhtiön silloisesta suomalaisesta matkustamohenkilökunnasta, SLSY sanoo tiedotteessaan.

Aktiivisessa työsuhteessa työskenteli tuolloin n. 1150 lentoemäntää ja stuerttia.

Finnairin säästösopimuksella saavutettiin noin 18 miljoonan euron säästö, joka vastasi lähes 20 prosenttia matkustamohenkilökunnan 60 miljoonan suuruisista henkilöstökuluista.

SLSY:n mukaan sopimuksen myötä matkustamohenkilökunnan kokonaisansiot ovat pienentyneet 7–12 prosenttia ja vuotuinen työaika pidentynyt ilman erilliskorvausta 180 tunnilla. Työajanpidennys vastaa lähes 23 kahdeksantuntista työpäivää.

– Nyt kilpailukykysopimukseen sisältyvän 24 tunnin työajan pidennyksen myötä matkustamohenkilökunnan työajan pidennys kasvaisi jo 204 tuntiin vuodessa, joka vastaa lähes 26 kahdeksantuntisen työpäivän pidennystä, SLSY laskee.

SLSY:n hallituksen kanta on, ettei sillä ole edellytyksiä lähteä neuvottelemaan uusista työehtojen heikennyksistä ja tulonsiirroista työntekijän palkkapussista työnantajan hyväksi.

SLSY ilmoittaa jatkavansa valmistautumista syksyn liittokierrokselle.

Kommentit