Vastuuton ja vaarallinen lennokkien lennättäminen lisääntyy. LEHTIKUVA/IRENE STACHON

Lentäjäliitto haluaa lennokit kuriin

Viime viikolla Helsinki-Vantaan lentoaseman ilmatilassa tehtiin viisi havaintoa lennokeista lentokoneiden lähestymis- ja lähtölinjojen lähellä.

– Drone-lennättäjät paitsi häiritsivät merkittävästi lentoliikennettä, myös vaaransivat alueella liikkuneiden matkustajakoneiden ja pelastushelikoptereiden turvallisuuden, toteaa Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta.

Turvatoimikunnan mielestä kehitys on huolestuttavaa.

– Kauko-ohjattavien ilma-alusten määrä kasvaa koko ajan. Tapausten valossa näyttää, että myös laitteiden vastuuton ja vaarallinen lennättäminen lisääntyy. Näin on tapahtunut myös muissa maissa.

Lentäjäliitto huomauttaa, että Suomen drone-lainsäädäntö on Euroopan kevyimpiä, eikä velvoita drone-lennättäjiä rekisteröitymään tai kouluttautumaan ilmatilan käyttöön ja rajoituksiin. Myös viranomaisten mahdollisuus puuttua ilmailua vaarantavaan lennätykseen on hyvin rajallinen.

Matkustajalentokoneet on sertifioitu kestämään yksittäiset lintutörmäykset, mutta tutkimusten mukaan lennokin osuminen ilma-aluksen rakenteisiin, moottoreihin tai tuulilasiin aiheuttaa huomattavasti samanpainoista lintua vakavamman vahingon.

Helikopterit ovat jopa lentokoneita haavoittuvampia niiden heikompirakenteisten tuulilasien sekä ulkoisille iskuille hyvin herkän roottorimekanismin vuoksi. Pelastuskopterit lentävät myös matalalla, mikä lisää törmäysriskiä.

– Lentäjät kokevat dronet erittäin vaikeiksi havaita ilmasta ennen kuin ne ovat liian lähellä, Lentäjäliitto kertoo.

Ammattilentäjät eivät vastusta lennokkitoimintaa, mutta halauvat perätä lennättäjiltä vastuullisuutta.

– Lentoturvallisuus ei saa kyseenalaistua. Kaikessa drone-toiminnassa laitteen koosta riippumatta tulisi hyödyntää Trafin erinomaista droneinfo.fi -sivustoa ja mobiilisovellusta, jotka kertovat missä dronen lennättäminen on luvallista ja turvallista.

Lentäjäliitto kannattaa myös lakimuutoksia, joilla viranomaisille taattaisiin nykyistä paremmat valtuudet ja keinot toimittaa väärässä paikassa lentävä ja turvallisuutta vaarantava lennokki maahan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt