Aino Pennanen. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Lennolla lakia rikkonut vihreiden työntekijä HS:lle: Kyse oli elämästä ja kuolemasta

Aino Pennanen sanoo, ettei hänellä ollut vaihtoehtoa.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi 31. heinäkuuta Finnairin lähdössä olevalla lennolla. Pennanen yritti seisomaan nousemalla estää koneen lähdön ja kieltäytyi noudattamasta koneen kapteenin käskyjä. Poliisi kutsuttiin paikalle. Pennanen yllytti myös muita matkustajia estämään koneen lähtöä. Poliisi poisti lopulta Pennasen koneesta.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeillä ilmailurikkomus ja haitanteko virkamiehelle. Rikosnimikkeet saattavat tarkentua esitutkinnan aikana.

Tapaus herätti runsaasti keskustelua kansalaistottelemattomuudesta ja oikeusvaltiosta. Kriitikoiden mukaan Pennanen nosti itsensä lain ja tuomioistuinlaitoksen yläpuolelle. Puolustajien mielestä Pennasen toiminta oli oikeutettua. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vertasi Pennasta rotuerottelua Yhdysvalloissa vastustaneeseen ihmisoikeusaktivisti Rosa Parksiin.

Aino Pennanen perustelee toimintaansa Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän kertoo juristina tienneensä alusta alkaen voivansa rikkoa lakia.

– Koen, ettei minulla ollut tilanteessa vaihtoehtoja. Toivon, ettei kansalaistottelemattomuus olisi ainoa keino tarttua näihin asioihin ja toivon, että poliitikot tarttuisivat tähän.

Pennanen sanoo yrittäneensä käyttää työssään ”kaikki demokraattiset kortit, mitä on käytettävissä”.

– Tässä ei ole kyse mistään hallinnollisista asioista, kuten kalastusluvista, vaan elämästä ja kuolemasta.

Monet ovat huomauttaneet, ettei Aino Pennanen voinut tietää, kuka palautettava oli ja oliko kyseessä kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija vai esimerkiksi rikollinen.

– Toimin spontaanisti, enkä pystynyt mitenkään tietämään, kuka palautettava oli. Toimin sen tiedon varassa, mikä minulla on. Oletin, että hän on pakkopalautettava turvapaikanhakija. En olisi voinut olla koneen kyydissä yrittämättä tehdä jotakin, hän kertoo.

Pennasen mukaan ei voida olla varmoja, että turvapaikanhakijan asiat on käsitelty kunnolla eikä häntä esimerkiksi lähetetä vaaralliselle alueelle.

LUE MYÖS:

Näillä sanoilla lainsäädäntösihteeri kehotti koneessa muitakin seisomaan

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt