Verkkouutiset

Puolalaisia poliiseja ja rajavartijoita Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. LEHTIKUVA / AFP Wojtek Radwanski

”Leiriydyn vaikka koko talven” – hän maksoi 2500 euroa Valko-Venäjän reitistä

Valko-Venäjälle lentävät irakilaiset kuvaavat matkaa ainoaksi toivokseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkista Valko-Venäjän kautta Eurooppaa kohti pyrkivien irakilaisten kertomusten perusteella harvalla heistä on tarkkaa suunnitelmaa siitä, miten he aikovat päästä Puolan rajalle saatikka sen yli. Matkaa kuvataan kuitenkin ainoaksi toivoksi.

Moscow Times tapasi Valko-Venäjälle lentäviä siirtolaisia Turkin Istanbulissa. Verkkolehti kertoo heidän kokemuksistaan ja tunnoistaan tästä löytyvässä reportaasissa.

24-vuotias Nzar esimerkiksi sanoo pyrkivänsä Saksaan päästäkseen sieltä vuonna 2015 turvapaikan saaneiden tyttöystävänsä ja kahden veljensä luo. Irakin Kurdistanista kotoisin oleva mies tuli itsekin tuolloin jalan Turkin kautta Saksaan, mutta ei saanut turvapaikkaa. Hän toivoo lennon Valko-Venäjälle tarjoavan uuden mahdollisuuden.

– Olen luopunut kaikesta omaisuudestani nähdäkseni heidät uudestaan. En aio kääntyä takaisin. Leiriydyn vaikka koko talven, jos minun on pakko, matematiikanopettajana työskennellyt Nzar toteaa.

Hän kertoo maksaneensa ”välittäjälle” Irakissa 2[nbsp]000 Yhdysvaltain dollaria viikon turistiviisumista Valko-Venäjälle. Sama välittäjä laskutti päälle 600 dollaria hotellihuoneesta.

Toiset siirtolaiset kertovat käyttäneensä valkovenäläisiä matkatoimistoja, joita on putkahdellut viime aikoina kaupunkeihin ympäri Lähi-itää. Matkatoimistojen uskotaan olevan kytköksissä Valko-Venäjän valtioon.

Valkovenäläisten kerrotaan erotelleen irakilaiset omaan jonoonsa lentokentällä. Valtaosa matkustajista oli reportaasin mukaan Irakista. Harvalla heistä tuntui olevan suunnitelmaa siitä, miten rajalle tai sen yli päästään.

– Menemme huomenna tai ylihuomenna – tai ehkä jopa tänään, 16-vuotias Afron kommentoi.

Hän kertoo lähteneensä matkaan yksin, mutta vanhempiensa luvalla. Kun Afronilta kysytään, miten hän aikoo ylittää rajan, osoittaa hän jalkojaan.

Nzarin ystävä Rebin kertoo, etteivät tiedot rajan rankasta tilanteesta ja uutiset kylmään kuolleista siirtolaisista pelota häntä.

– En pelkää. Minulla ei ole mitään elämää Irakissa. Ei työtä, ei tulevaisuutta, ei rahaa. Haluan olla Euroopassa. Toivottavasti Saksassa.

Valkovenäläinen lentoemäntä kuvailee siirtolaisten kuljettamista Moscow Timesille ”avoimeksi salaisuudeksi”.

– Olemme lennättäneet pakolaisia jo kuukausia. Kaikki tietävät, mitä me teemme. Me kaikki katsomme uutisia, hän sanoo.

Lentoemäntä valittelee kotikaupunkinsa Minskin kaduille ilmestyneitä suuria siirtolaismääriä.

– Mutta tämä on politiikkaa. Emme oikein voi tälle mitään.

Puolan Suomen-suurlähettiläs Piotr Rychlik kertoi tällä viikolla Verkkouutisille, että siirtolaiset maksavat Valko-Venäjän reitistä 2[nbsp]000-12[nbsp]000 dollaria ”palvelu- ja reittipaketista” riippuen. Rychlikin mukaan Valko-Venäjän valtioon liittyvät tahot tienaavat siirtolaisten kuljettamisella jopa kymmeniä miljoonia dollareita. Suurlähettiläs kertoi lisäksi, että Valko-Venäjällä on Puolan tiedustelun mukaan rajan parin tuhannen ihmisen lisäksi peräti noin 10[nbsp]000 siirtolaista valmiina lähtemään kohti Puolaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)