X
SULJE MAINOS

Lehti: Venäjän sotaharjoitus Suomenkin liepeillä kaksi kertaa ilmoitettua suurempi

Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen sotaharjoitus Zapad 2013 viime viikolla oli Svenska Dagbladetin mukaan yli kaksi kertaa ilmoitettua suurempi ja toi runsaasti joukkoja myös Ruotsin läheisyyteen. Harjoitukseen osallistui kaikkiaan noin 70 000 sotilasta.

Harjoituksesta huolestuneet Baltian maat näkevät Zapad 2013 (Länsi 2013) -harjoituksen valmisteluna hyökkäykseen itseään ja Puolaa vastaan.

Harjoitus päättyi perjantaina. SvD:n mukaan se oli suurempi kuin ennalta ilmoitettiin. Venäjä oli ilmoittanut esimerkiksi sen ja puolustusliitto NATO:n yhteistyöelimelle, että harjoitukseen osallistuu 22 500 sotilasta. Todellinen luku siis oli SvD:n mukaan yli kaksinkertainen.

– Harjoituksen suuruus on yllätys ja poikkeaa voimakkaasti Venäjän ennakkoilmoituksesta. Harjoituksen laajuuden peittämiseksi yhtä aikaa Zapadin kanssa järjestettiin muitakin harjoituksia, jotka tosiasiassa olivat yhteydessä Zapadiin, nimettömänä pysyttelevä lähde sanoo SvD:lle.

Lähteen tietoihin viitaten SvD kertoo, että ensi vaiheessa harjoitukseen kiinnitettiin 50 000 sotilasta. Sen lisäksi liikekannalle pantiin 20 000 miestä sisäministeriön puolisotilaallisista joukoista.

Itämeren lisäksi joukot harjoittelivat Puolan, Liettuan, Viron, Latvian, Suomen ja Norjan itäpuolisilla alueilla.

– Harjoitus osoittaa, että Venäjä kykenee nykyään siirtämään joukkoja eri sotilasalueilta ja kokoamaan ne voimakkaaksi nyrkiksi. Näin he välttyvät kokoamasta joukkoja ennalta tietylle alueelle, mikä aiemmin antoi muulle maailmalle ennakkovaroituksen, sanoo korkea-arvoinen hallituslähde Baltiasta pitäen kehitystä huolestuttavana.

Kun harjoituksessa ennalta ilmoitettiin käytävän läpi uskonnollisiin ja etnisiin levottomuuksiin liittyviä asioita, balttilähde huomauttaa, ettei terroristeja vastaan tarvitse asettaa strategisia hävittäjiä, sukellusvenelaivueita tai pitkän matkan ohjuksia.

Suomi teki kesken Zapad 2013:n Valko-Venäjälle Wienin asiakirjan mukaisen tarkastuksen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt