X
SULJE MAINOS

Lehdet painetaan Joensuussa, rahdataan Ahvenanmaalle ja postitetaan takaisin Suomeen – haloo?

Aikakauslehtien kierrättämisestä Ahvenanmaan kautta on tehty eduskuntakysely.

Kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) kysyy kirjallisessa kysymyksessään ”mitä konkreettisia toimia valtiovarainministeriö aikoo tehdä, että aikakauslehtien kierrättäminen Ahvenanmaan kautta ainoastaan verotuksellisista syistä saadaan loppumaan”.

Aikakauslehtien postituksia on siirretty Ahvenanmaalle Posten Ålandin hoidettavaksi sen jälkeen, kun sanoma- ja aikakauslehdille tuli vuoden 2012 alussa arvonlisävero.

Lehdet painetaan Manner-Suomessa, kuljetetaan satamaan, laivataan Ahvenanmaalle ja postitetaan sieltä takaisin Suomeen tilaajilleen. Näin vältytään arvonlisäverosta.

”Aikakauslehtien kierrättäminen Ahvenanmaan kautta ainoastaan verotuksellisista syistä on ongelmallista monestakin syystä. Ongelma näkyy arvonlisäverotulojen menetyksenä, mutta samalla jatkuva rahtaus edestakaisin mantereen ja Ahvenanmaan välillä on myös tärkeä ympäristöpoliittinen kysymys. Arveluttavasta toimintamuodosta on tullut myös työllisyyskysymys, sillä mediatalojen postituksessa toimivat henkilöt jäävät muutoksen myötä työttömiksi. On myös tärkeää huomata, että pitkän ajan kuluessa tilanne tulee vääristämään kilpailua alalla”, kansanedustaja Tolvasen kysymyksessä todetaan.

Rekkarallia Ahvenanmaalle on tehty ainakin toiselta puolen Suomea Joensuusta ja Tampereelta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt