Lauri Lyly Ylellä: Ensi viikko ratkaiseva yhteiskuntasopimukselle

SAK:n puheenjohtajan mukaan monet asiat ovat edelleen neuvottelupöydässä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan tuleva viikko on yhteiskuntasopimuksen kannalta ratkaiseva. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan tarkkaa päivää, jolloin nimet saadaan sopimuspaperiin.

– Jos tällä kuulla saataisiin, olisi kova suoritus, Lyly arvioi Ylen Ykkösaamussa.

Kaikki asiat ovat hänen mukaansa pöydällä, kunnes viimeinenkin asia on sovittu. Kaikkien kohtien vaikutuksia on laskettu ja niiden pohjalta on tarkoitus tehdä kokonaispaketti. Lylyn mielestä olisi myös viisasta sopia palkkaratkaisusta samalla, eikä odottaa syksyn liittokierroksia. Tämä antaisi hänen mukaansa lähes kaksi vuotta ennakoitavuutta.

– Jos päästään paikallisesta sopimisesta ja korvaavista toimista sopuun, olisi luonnollista sopia palkoista samalla, hän arvioi.

Liittokierrosten tuloksia hän ei halua lähteä ennakoimaan. Ne voisivat hänen mukaansa kuitenkin olla vaikeita, mikäli hallitus toteuttaisi ns. pakkolakipakettinsa.

Hallituksen ratkaisua avata paikallista sopimista ja sen sisältöä neuvotteluihin Lyly pitää hyvänä. Paikallinen sopiminen edellyttää hänen mukaansa kuitenkin paljon määrittelyjä siitä, missä puitteissa sitä voitaisiin tehdä.

Lylyn mukaan on huomioitava missä määrin työehtoja voidaan avata, mitä kriisitilanteen jälkeen tapahtuu ja myös vaikutus ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoon. Väliaikainen palkanalennus ei ole hänen mukaansa helppo kysymys.

– Yksi vaikeimpia kysymyksiä, mutta käsitellään sitäkin avoimesti.

Asia etenisi tämän jälkeen hänen mukaansa TES-pöytiin, joissa tehtäisiin alakohtaiset räätälöinnit kunkin alan omiin sopimuksiin.

Paikallista sopimusta Ykkösaamussa kommentoinut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus olisi nähnyt parempana, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus olisi vienyt asian maaliin ohjelmansa mukaisesti.

Hänen mukaansa vaarana on vesittyminen ja aikataulun viivästyminen. Hallituksen asettamaa perälautaa toteuttaa ratkaisu tarvittaessa muuten neuvottelujen mahdollisesti epäonnistuessa hän piti kuitenkin positiivisena.

– Hyvä on että hallitus kantaa vastuun lopputuloksesta, Järventaus arvioi.

Kommentit