Laura Räty avasi osinkotulojaan – 4 650 euroa vuodessa

”Kohuministerin” pääomatulot kohtalaisen pienet.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) on lähettänyt tietoja terveysalan yrityksistä saamistaan osingoista, jotka on tilitetty Rädyn sijoitusyhtiö Groundhog Holdingiin 2006–2011.

Kuuden vuoden aikana Groundhog Holdingin terveyspalvelualan yrityksistä saamat osingot olivat vajaat 28 000 euroa eli keskimäärin vuodessa 4 650 euroa.

Räty on joutunut perustelemaan osinkotulojaan, koska niiden on katsottu olevan verosuunnittelua. Yhtiöittämisen kautta palkkatuloja voidaan siirtää matalamman verotuksen piiriin, kun tulot ovat pääomatuloja. Toiminta on laillista. Osingot siirtyivät Rädyn omistamaan yhtiöön verotta, tosin yhtiö maksaa voitostaan verot normaalisti. Käytäntö on ollut yleistä lääkäreillä, jotka tekevät töitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Räty on saanut virka-ansion lisäksi myös palkkatuloja ja luontaisetuja Terveyden Tuottajilta viitenä vuotena yhteensä vajaat 82 000 euroa.

Räty piti maanantaina tiedotustilaisuuden kohun takia. Hänen mukaansa yhteiskuntaa tulee kehittää siihen suuntaan, että verotukselliset järjestelyt eivät kannata. Lakia on jo muutettukin vuonna 2009.

Rädyn pääomatulot ovat peräisin Töölön Mehiläisen yksityisvastaanotolta, jota hän piti HUS:n Hyvinkään sairaalan lääkärinviran lisäksi. Suomessa jo keskituloinen maksaa lisätuloistaan jopa puolet veroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt