Perussuomalaisten Laura Huhtasaari. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Laura Huhtasaari moittii Timo Soinia: Takinkäännön ennätys

Perussuomalaiset vaatii GCM-sopimuksen tuomista eduskunnan päätettäväksi.

Perussuomalaiset kysyivät ulkoministeri Timo Soinilta (sin.) eduskunnan kyselytunnilla YK:n GCM-sopimuksesta (Global Compact for Migration) ja Irakin kanssa neuvoteltavasta palautussopimuksesta.

Perussuomalaiset vaatii tiedotteensa mukaan YK:n GCM-sopimuksen tuomista avoimeen keskusteluun ja eduskunnan päätettäväksi. Hallituksen on tarkoitus allekirjoittaa sopimus Suomen puolesta YK:n kokouksessa joulukuussa.

Ulkoministeriön johtava asiantuntija Renne Klinge totesi Iltalehdelle lokakuussa, että sopimus ei ole oikeudellisesti sitova. Hän kutsuu sitä sopimuksen sijaan kompaktiksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari muistutti sopimuksen vaikutuksista Suomen kyvylle hoitaa itsenäistä maahanmuuttopolitiikkaa.

Huhtasaari varoitti, että sopimuksessa on tarkoitus tehdä laittomasta siirtolaisuudesta laillista ja sitoa kaikkien sopimusmaiden käsiä niin, ettei kiristyksiä voisi tehdä.

– Sopimus tyrmää täysin turvapaikanhakijoiden säilöönoton. Sopimuksen ulkopuolelle jäävät ainakin, Yhdysvallat, Itävalta, Puola, Tšekki ja Unkari – mahdollisesti myös Australia ja Tanska.

– Kunnioittaako hallitus demokratiaa ja tuo asian eduskunnan täysistunnon käsittelyyn kuten perussuomalaiset sitä vaativat? Huhtasaari kysyy.

Perussuomalaiset huomauttivat myös Irakin kanssa neuvoteltavan palautussopimuksen kuntoon hoitamisesta.

– Olette sanoneet, että palautussopimus Irakin kanssa on prioriteettinne. Teidän aikananne palautukset Irakiin ovat kuitenkin entistä enemmän takkuilleet. Onko prioriteettinne säilyttää nyt Suomessa jopa 10 000 laittomasti maassa olevaa, ja samalla allekirjoittaa GCM-sopimus, joka voi helpottaa siirtolaisuutta entisestään? Takinkäännön ennätys! Huhtasaari moittii.

Soinin mukaan hallitus on valmis tuomaan asian vielä jatkokirjelmällä eduskuntaan. Soini kiisti, että hallituksella olisi mitään salattavaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt