Verkkouutiset

Latvian venäjänkieliset pyytävät Venäjää apuun

Latvian kansalaisuudettomia edustava kansalaisjärjestö on pyytänyt apua Venäjältä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen Tassin mukaan Edustusta vailla olevien parlamentti -nimisen järjestön johtaja Aleksander Gaponenko vieraili tällä viikolla Venäjän parlamentissa.

Hän kertoi torstaina pyytäneensä parlamentin alahuoneelta, eli duumalta, tukea järjestön pyrkimyksille.

”Tarvitsemme apua taistelussamme oikeuslaitosta vastaan. Voimme pitää mekkalaa, mutta tarvitsemme viranomaisapua”, Gaponenko sanoi duumassa pidetyssä pyöreän pöydän keskustelussa, jossa käsiteltiin Latvian ja Viron kansalaisuudettomien ongelmia.

Gaponenkon johtama järjestö pyrkii muuttamaan kansalaisuudettomien asemaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta.

”Ottaisimme apunne vastaan mielihyvin”, Gaponenko totesi duuman ulkoasiainvaliokunnan johtajalle Aleksei Pushkoville.

Latviassa ja Virossa on satojatuhansia muualta Neuvostoliitosta ennen sen romahdusta maahan tulleita sekä heidän jälkeläisiään, joilla ei ole nykyisten kotimaidensa kansalaisuutta. Latviassa heitä on noin 320 000, Virossa taas noin 91 000.

Kansalaisuudettomien poliittiset oikeudet ovat rajatut. Esimerkiksi Latviassa he eivät saa äänestää. He eivät myöskään voi päästä julkiseen virkaan tai työskennellä poliisivoimissa tai palokunnassa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ojensi Viroa hiljattain julkaisemassaan maaraportissa.

”Kansalaisuudettomilla ihmisillä on rajatut poliittiset oikeudet. Viranomaisten yritykset helpottaa kansalaisuudettomien vanhempien lasten kansalaistamista eivät yltäneet siihen, että lapsille annettaisiin automaattisesti kansalaisuus heti, kun he syntyvät”, raportissa todetaan.

Amnestyn mukaan Viron nykyinen käytäntö rikkoo YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta ja kansainvälistä lapsen oikeuksien sopimusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)