Kaasuputkihankkeen pysäytystä on vaadittu myrkytyksen takia. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

Latvia varoittaa Venäjästä: Mitä vielä pitää tapahtua?

Pääministeri Krisjanis Karinsin mukaan Euroopan on avattava silmänsä Kremlin suhteen.

– Mitä vielä pitää tapahtua, jotta ymmärretään, että tämä Venäjä on vaarallinen Euroopalle ja eurooppalaisille arvoillemme, Latvian pääministeri Krisjanis Karins sanoi saksalaisen ARD:n haastattelussa.

Asiasta uutisoivan Radio Free Europen mukaan Karins katsoo venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen osoittavan, että Euroopan on ryhdyttävä arviomaan suhdettaan Venäjään nykyistä realistisemmin.

Latvian pääministerin mukaan kohdennetut EU-pakotteet ovat lähinnä symbolinen ratkaisu. Hän vaati Saksaa pysäyttämään Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen myrkytystapauksen vuoksi. Latviassa uskotaan Venäjän pyrkivän kasvattamaan hankkeella Saksan riippuvaisuutta venäläisestä kaasusta.

Nord Stream 2:n pysäyttämistä on väläytelty useissa korkean tason puheenvuoroissa Navalnyin tapauksen jälkeen.

Krisjanis Karinsin mukaan nykyinen Venäjä ei ole enää se Venäjä, jonka monet uskoivat ottavan askelia kohti demokratiaa.

– Eurooppalaisten on tunnustettava, että Venäjän hallitus on kaukana demokratiasta, hän toteaa.

Aleksei Navalnyi myrkytettiin Siperiassa erittäin vaarallisella venäläisellä Novitshok-perheen hermomyrkyllä. Samantyyppistä ainetta käytettiin myös Venäjän sotilastiedustelu GRU:n operaatioksi paljastuneessa Britannian Salisburyn myrkkyiskussa. Navalnyi järjestettiin lopulta hoitoon Berliiniin. Saksalaisten lisäksi myös ranskalaiset ja ruotsalaiset asiantuntijat ovat vahvistaneet, että myrkky oli Novitshokia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt