Asiakkaita alkoholikaupassa Latviassa Viron rajalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Latvia laskee alkoholiveroa ”dramaattisesti” Viron takia

Latvian parlamentti aikoo vastata Viron alkoholiveron alennuksiin.

Latvian parlamentti aikoo alentaa alkoholiveroa ”dramaattisesti”, Latvian yleisradio kertoo. Muutos aiotaan käsitellä kiireellisenä. Se merkitsee, että verouudistus voidaan viedä läpi yhdessä istunnossa. Veromuutoksen syyksi kerrotaan Viron kanssa syttynyt ”alkoholisota”.

Viro alentaa mietojen ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa 25 prosentilla heinäkuun alussa. Viron parlamentti hyväksyi lakiesityksen viime viikolla. Viron tavoitteena on vähentää alkoholin tuontia Latviasta.

Latviassa päätökseen on reagoitu jyrkästi. Latvialaispäättäjät katsovat Viron veroalen vaikuttavan liiketoimintaan, työllisyyteen ja valtion verotuloihin.

– Tavallisesti tällaiset asiat, joista maat keskustelevat kulisseissa eivät muutu nopeasti. Mutta koska tämä on tapahtunut nopeasti, on meidän valitettavasti vastattava lyhyen tähtäimen ratkaisuilla, Latvian parlamentin budjetti- ja verovaliokunnan puheenjohtaja Martins Bondars kommentoi.

Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš kertoi tiistaina medialle Latvian ja Viron sopineen jo vuosia sitten Latvian pyrkivän hivuttamaan alkoholiverotuksensa asteittain ylös Viron tasolle. Kariņšin mukaan Latvia ei halua ”alkoholiverosotaa” Viron kanssa, mutta tulee vastaamaan Viron veronalennuksiin.

Lakimuutos alentaa alkoholiveroa Latviassa 23 prosentilla heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Latvian yleisradion mukaan muutokset voivat kuitenkin tulla voimaan jo tämän viikon torstaina.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt