Verkkouutiset

Lasse Lehtonen: Hallituksen puheet hyvästä varautumisesta ennenaikaisia

HUS:n diagnostiikkajohtajan mielestä hallituksen ei tulisi kriisitilanteessa pitää kaikkea toimivaltaa itsellään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kritisoi Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan hallituksen toistuvia ilmoituksia Suomen hyvästä varautumisesta terveydenhuollon suojavarusteisiin. Lehtosen mukaan hallituksen puheet ovat ennenaikaisia ja suojavarusteiden puute uhkaa epidemian edetessä vaarantaa Suomen terveydenhuollon toimintakykyä.

Sanna Marinin hallitus on halunnut pitää kiinni Suomen valtiosäännön toimivaltajaosta ja katsonut, että pandemian kaltaisessa globaalissa kriisissäkin toimivalta tilanteen hoitamiseen kuuluu vain maan hallitukselle. On tietysti hienoa, jos maan hallitus pystyy Kiinasta sekä ostamaan että vielä tuomaan Suomeen saakka sairaanhoidon välttämättä tarvitsemat suojavarusteet tilanteessa, jossa meitä isommat ja rikkaammat maat noita samoja tuotteita havittelevat, diagnostiikkajohtaja päivittelee.

Lehtonen varoittaa, ettei Suomen tehohoitopaikkojen määrää pystytä tosiasiassa kasvattamaan perhe- ja peruspalveluministerin lupaamalle 1[nbsp]000 paikan tasolle, jos teho-osastojen henkilökunnalle ei tarjota asianmukaisia suojavarusteita. Hän ihmettelee myös miksi valtionhallinto ole julkistanut suojavarusteiden kulutusmääriä tai tarvearviota epidemia-ajalle.

Kilpailu suojavarusteista on markkinoilla kovaa. Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon alalla työskentelee yli 300 000  henkilöä, jotka Lehtosen arvion mukaan kuluttaisivat maskeja yli miljoona kappaletta päivässä. 4–6 kuukauden ajalle maskeja tarvittaisiin ainakin 120–180 miljoonaa kappaletta. Lehtonen vertaa Suomea väkiluvultaan 12 kertaa suurempaan Ranskaan, joka tilasi Kiinalta kaksi miljardia kirurgista maskia.

– En pistäisi pahakseni, vaikka hallitus pyytäisi tähän apua myös maan ulkopoliittiselta johdolta ennen kuin suojavarusteet varastoista loppuvat, Lehtonen sanoo.

Hän huomauttaa, että suojavarusteiden vaikean saatavuuden ohella on huomioitava se, että puutteellinen suojavarustus vaarantaa terveydenhuollon henkilökunnan työkyvyn. Esimerkiksi Italiaa pidetään esimerkkimaana siitä, mitä tapahtuu, kun koronapotilaita hoitaneella henkilöstöllä on ollut puutteellinen suojavarustus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)