Lasse Lehtinen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Lasse Lehtinen: Suomessa on pula rikkaista veronmaksajista

Suomessa ei kirjailijan mukaan ole tarpeeksi menestyneitä yrittäjiä.

– Tuloerot ovat Suomessa maailman pienimmät. Hyvä niin, se kaiken järjen mukaan vahvistaa yhteiskuntarauhaa, Lasse Lehtinen toteaa Ilta-Sanomien kolumnissaan.

Kirjailijan ja entisen SDP:n europarlamentaarikon mukaan työllisyyden paraneminen on kuitenkin varmempi tapa huolehtia tästäkin.

– Tuotantoa ja työllisyyttä ei juuri edistä, jos useimmat suomalaiset ovat vain keskituloisia, mutta ankarasti verotettuja asuntosäästäjiä, hän sanoo.

Lasse Lehtinen nostaa esiin suomalaisyritysten kaupat ulkomaille ja suomalaisten taipumuksen säästää, mutta ei omistaa. Hän huomauttaa, että kansalaisten pankkitileillä uinuu noin 82 miljardia euroa. Summa on puolitoista kertaa Suomen valtion budjetti. Suomesta uhkaakin Lasse Lehtisen mukaan tulla ”tytäryhtiötalous”.

– Suomessa on vähän pääomia, joten pörssiyhtiöiden osakkeet ovat meillä halvempia kuin esimerkiksi Ruotsissa. Tämä houkuttelee kansainvälistä rahaa, Lehtinen kirjoittaa.

– Suomessa ei ole riittävästi menestyneitä yrittäjiä. ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne”, sanotaan jo Raamatussa. Rikkaista veronmaksajista ja sijoittajista on pulaa, hän jatkaa.

Lasse Lehtinen kiittelee kuitenkin hallituksen esitystä niin sanotusta osakesäästötilistä. Sillä on tarkoitus saada pankkitileiltä rahaa suomalaisen tuotannon tueksi. Houkuttimena toimii verohelpotus.

– Tilin sisällä kansalainen voi ostaa ja myydä osakkeita verotta, harrastaa kansankapitalismia sydämensä kyllyydestä. Tuottoja verotetaan vasta, kun rahaa nostetaan tililtä. Mahdolliset tappiot voidaan vähentää verotuksessa, kun tili lopetetaan, Lehtinen summaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt