LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Laske tarkkaan milloin kannattaa eläköityä

Palkkakehitykseen perustuva korkeampi indeksikorotus on nyt vahva kannustin lykätä eläköitymistä ensi tammikuuhun.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan maksussa olevat työeläkkeet nousevat ensi vuoden alussa indeksikorotuksen seurauksena noin 1,5 prosenttia. Keskimääräinen indeksikorotus tulee olemaan noin 22 euroa kuukaudessa.

Työeläkkeisiin tehtävät indeksikorotukset voidaan laskea inflaation ja palkkakehityksen perusteella. Tilastokeskuksen maanantaina julkistamien tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 1,3 prosenttia ja keskipalkat heinä-syyskuussa 2,1 prosenttia.

Appelqvist muistuttaa tiedotteessaan lisäksi siitä, että uusien ja vanhojen eläkkeiden erilaisesta indeksointitavasta johtuen eläkkeelle jäämisen ajankohta vaikuttaa tulevaan eläketasoon.

Kun henkilö jää ensimmäisen kerran eläkkeelle, lasketaan uuden eläkkeen määrä indeksoimalla työuran aikaiset ansiot palkkakertoimella, jossa palkkakehityksen vaikutus on 80 prosenttia ja inflaation 20 prosenttia. Jos palkkojen nousu on inflaatiota nopeampaa, nousee palkkakerroin työeläkeindeksiä enemmän.

Tänä vuonna ero indeksien välillä on melko pieni, mutta Appelqvistin mukaan näinkin vähäisen eron vaikutus keskimääräiseen uuteen eläkkeeseen on karkeasti ottaen 1800 euroa koko eläkeajalta.

– Voi tuntua houkuttelevalta jäädä eläkkeelle vuoden lopussa, mutta oma neuvoni olisi välttää tällä kertaa joulukuussa eläköitymistä, ellei siihen ole selkeää syytä. Taloudelliset kannustimet lykätä eläkkeelle jäämistä tammikuulle ovat vahvat, koska tavanomaisen lisäkarttuman päälle tulee palkkakehitykseen perustuva korkeampi indeksikorotus, Appelqvist kertoo.

Keskimääräistä suuremmissa eläkkeissä nousee euromääräinen vaikutus vastaavasti isommaksi, jopa useisiin tuhansiin euroihin.

– Suurempi indeksikorotus ei ehkä ole valtava summa, mutta se on silti merkittävä lisäkannustin työskennellä yksi kuukausi enemmän. Vähintäänkin olisi hyvä, että ihmiset olisivat siitä tietoisia pohtiessaan eläkkeelle jäämisestä omalla kohdallaan, Appelqvist toteaa.

Toisaalta hänen mukaansa ei kannata liikaa surkutella, jos on jo tehnyt päätöksen jäädä eläkkeelle joulukuussa, sillä tänä vuonna indeksoinnin synnyttämä tappio on tavanomaista pienempi.

– Historiassa on nähty myös vuosia, jolloin pelissä ovat olleet huomattavasti suuremmat summat. Siksi kannattaakin olla hereillä ja seurata tilannetta omalta osalta, kun eläköitymisen aika lähestyy, Appelqvist painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt