Verkkouutiset

Lasereita, häivekoneita ja viimeinen lukko – näin USA torjuisi Kim Jong-unin ydinohjuksen

Valkoinen talo on pyytänyt kongressilta 3,4 miljardin euron lisärahoitusta ohjuspuolustuksen kehittämistä varten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto suunnittelee tehokkaampia keinoja pysäyttääkseen Pohjois-Korean ohjukset ennen kuin ne lentävät kauas Korean ilmatilasta, kertoo The New York Times.

Hallinto pelkää, että amerikkalaisia kaupunkeja suojelemaan suunniteltu ohjuspuolustusjärjestelmä ei kykene torjumaan tarpeeksi tehokkaasti Pohjois-Korean mahdollista hyökkäystä. Maalle sijoitetut ohjustentorjuntaohjukset on sijoitettu Alaskaan ja Kaliforniaan.

Hallinto haluaisi tehostaa kyberaseiden käyttöä. Kyber- ja sabotaasikeinoilla voitaisiin häiritä Pohjois-Korean hallintajärjestelmiä ennen ohjuksen laukaisua.

Toisena keinona esitetään lennokkien ja hävittäjien käyttöä. Siten Pohjois-Korean ohjukset voitaisiin ampua alas heti laukaisun jälkeen. Silloin ohjukset liikkuvat hitaasti ja ovat näkyviä maaleja.
Länsirannikolle sijoitetun ohjuspuolustusverkoston on tarkoitus toimia viimeisenä lukkona, jos muut toimet epäonnistuvat.

Hallinnon esittämät lisäkeinot ovat kuitenkin toistaiseksi kokeiluvaiheessa.

– Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, sanoo Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon tutkija Thomas Karako.

Kyberaseiden käyttäminen on kuitenkin vaikeaa, koska se onnistuu ainoastaan murtautumalla ohjusten valmistus-, laukaisu- ja ohjausjärjestelmiin. Pohjois-Korean internetin käyttö on hyvin vähäistä, ja maan yhteydet ulkomaailmaan lähes olemattomat.

USA voisi lähettää välittömästi F-22- ja F-35-häivehävittäjiä Etelä-Koreassa ja Japanissa sijaitsevista tukikohdistaan, kun Pohjois-Korean laukaisuvalmisteluista alkaisi näkyä merkkejä. Koneiden pitäisi kuitenkin lentää suhteellisen lähellä Pohjois-Koreaa, minkä seurauksena riski alasampumisesta kasvaisi.

– On tehtävä päätös ohjuksen ampumisesta toisen valtion alueelle, Yhdysvaltain strategisten joukkojen (Stratcom) komentaja, kenraali John E. Hyten totesi syyskuussa Hudson-instituutin tilaisuudessa.

– Entä jos olet väärässä tai ammut ohi?

Hävittäjien ohella voitaisiin käyttää miehittämättömiä lennokkeja, jotka partioisivat Japaninmeren yllä valmiina reagoimaan Pohjois-Korean laukaisuun. Kauko-ohjattavien lennokkien ohjuksilla voitaisiin ampua Pohjois-Korean ohjukset alas. Asiantuntijat suhtautuvat lennokkeihin positiivisesti.

Yhdysvallat on ottamassa käyttöön myös laseraseilla varustettuja lennokkeja.

– Tämä tulee muuttamaan kaiken, sanoo Hudson-instituutin tutkija Arthur L. Herman.

Pohjois-Korean ballistinen ohjusohjelma on edistynyt yllättävän nopeasti. Kim Jong-unin johtama maa kehittää mannertenvälistä ballistista ohjusta, johon voidaan asentaa ydinkärki.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)