Sujuvan julkisen liikenteen puuttuminen nostaa kuukausimenoja sadoilla euroilla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Lapsiperheiden pakolliset menot jopa yli 4000 euroa kuukaudessa

Tutkimuksen mukaan asuminen ja ruoka ovat kuluttajien suurimmat välttämättömät menoerät.

Yksin asuvan alle 45-vuotiaan välttämättömiksi kuluiksi arvioidaan pääkaupunkiseudulla noin 1380 euroa. Menot ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen raportin mukaan hieman matalammat muualla Suomessa, noin 1130 euroa.

Kahden vanhemman ja kolmen teini-ikäisen lapsen perheen pakolliset menot nousevat 4250 euroon Helsingissä ja 3770 euroon muualla Suomessa. Asuminen ja ruoka muodostavat kuluttajien viitebudjettien suurimmat menoerät.

– Viitebudjetit osoittavat, paljonko rahaa tarvitaan välttämättömien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen tietyllä aikavälillä, jotta arki sujuu, projektisuunnittelija Anna-Riitta Lehtinen toteaa tiedotteessa.

Jos asuinpaikkakunnalla ei ole sujuvaa julkista liikennettä ja liikkumiseen tarvitaan oma auto, kasvavat talouden menot lähes 400 eurolla kuukaudessa. Esimerkiksi jos yksin muualla Suomessa asuva työikäinen tarvitsee auton, olisivat hänen menonsa 115–150 euroa suuremmat kuin autottoman Helsingissä.

Asuntojen kuukausivuokrat ovat Helsingissä noin 740–1490 euroa, muualla Suomessa noin 490–950 euroa.

Tutkimuksissa laskettuja viitebudjetteja on hyödynnetty muun muassa neuvonnassa, viranomaisten työssä ja perusturvan riittävyyden arvioinnissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt